Στο τελικό στάδιο η προεκλογική περίοδος στο Ιράν

ιραν εκλογές
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν, εν όψει των εκλογών της Παρασκευής για την ανάδειξη των μελών του κοινοβουλίου αλλά και του σώματος που θα επιλέξει τον επόμενο ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Οι σύμμαχοι του προέδρου Χασάν Ρουχανί ελπίζουν στην αύξηση της δημοτικότητάς τους. Εντούτοις, οι κινήσεις των σκληροπυρηνικών που έχουν στόχο να εμποδίσουν τους μετριοπαθείς υποψηφίους – και η απογοήτευση για τη στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους του Ρουχανί – δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους.

Οι Ρεφορμιστές υποψήφιοι από την άλλη πλευρά εμφανίζονται αισιόδοξοι.

«Κρίνοντας με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, ευτυχώς, έχουμε επιτυχία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της οικονομίας. Θεού θέλοντος θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μοχάμαντ-Ρεζά Αρέφ.

Είναι αλήθεια πως η πυρηνική συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του περασμένου έτους και η οποία κατάφερε να άρει τις εξοντωτικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, δημιούργησε ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στο Ιράν.

Για τον λόγο αυτό και οι Συντηρητικοί έχουν θέσει την οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τους.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το οικονομικό πρόβλημα, γι’ αυτό και το μελλοντικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Γκολάμ Αλί Χαντάντ Αλέλ.

Να αναφερθεί βέβαια ότι το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο επωμίζεται με την επικύρωση νόμων και υποψηφίων, έχει μπλοκάρει χιλιάδες, ως επί το πλείστον μετριοπαθείς, υποψήφιους από την συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές.

Έχει επίσης απορρίψει σχεδόν το 80% των υποψηφίων στην ψηφοφορία για τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επιλέξει τελικά τον διάδοχο του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: