Στουρνάρας: Χαλάρωση των capital controls και αύξηση του πλαφόν αναλήψεων στην Ελλάδα

stoyrn
Διαβάστε επίσης

Σε συνέντευξη του στην γερμανική Handelsblatt ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «Η Ελλάδα σχεδιάζει να χαλαρώσει τα capital controls στο κοντινό μέλλον». Συζήτηση έγινε κυρίως για την αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις που θα φέρνουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε επίσης ότι «Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματα του και να τα καταθέσει στις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές και έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 16% κατά μέσο όρο, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη».

Ο κος Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι αν και η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό μας σύστημα είναι μικρή, είναι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία και αποτελούν ένα τροχοπέδη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κος Στουρνάρας διευκρίνισε ότι στόχος  είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δις. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δις. από τα περίπου 100 δις ευρώ που είναι σήμερα.

Παλαιότερα άρθρα: