Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Πώς οι Σκοπιανοί μάς ξαναγύρισαν με τη βία στην Ελλάδα»

prosfyges_grammes
Διαβάστε επίσης

Θρίλερ και πολλά ερωτηματικά για τη στάση των Αρχών της ΠΓΔΜ απέναντι στους περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ειδομένη που, πραγματοποιώντας «έξοδο» απελπισίας, πέρασαν προχτές το απόγευμα τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και βρέθηκαν στο χωριό Μόιν της γειτονικής χώρας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από μεικτή δύναμη των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων.

Μαρτυρίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα αναφέρουν ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της νύχτας, παράνομα και συχνά βίαια, από περάσματα των συνόρων, ακόμη και από προσωρινά ανοίγματα που δημιούργησαν άνδρες της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στον ίδιο τον φράχτη, σε σημεία κοντά στην Ειδομένη.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέσω των ίδιων δρόμων από τους οποίους εισήλθαν. Οσο για τις καταγγελίες περί άσκησης βίας από άνδρες των Αρχών της ΠΓΔΜ είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να το ερευνήσουμε», ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι δεν προστατεύει τα σύνορά της.

Κι όλα αυτά, ενώ οι ελληνικές αρχές περίμεναν χτες να τους υποβληθεί επίσημα αίτημα επανεισδοχής(!), όπως ανέφερε το πρωί ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, ενώ ο επικεφαλής του Οργάνου, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωνε πως «η επιστροφή των προσφύγων από τα Σκόπια θα ήταν παράνομη». Επίσης εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωνε ότι δεν είχε υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και ότι «δεν είχε διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων ή άλλους ανεπίσημους δρόμους».
ethnos.gr

Παλαιότερα άρθρα: