Συγκλονίζει Έλληνας ομογενής αστυνομικός στο Μπουρούντι: Κινδυνεύει η ζωή μου επειδή αρνήθηκα να σκοτώσω αμάχους!

73168d9aa90317625deb9b75304914fb_XL
Διαβάστε επίσης

Μια συγκλονιστική κραυγή αγωνίας ενός Έλληνα ομογενή αστυνομικού στο Μπουρούντι, δημοσιεύει το «Έθνος».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ονομάζεται Σπύρος, είναι αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας και… φυλακισμένος αφού φαίνεται να αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές. Ποιες ήταν αυτές; Να… σκοτώσει αν χρειαστεί αμάχους διαδηλωτές!

Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από τη χειρόγραφη επιστολή του, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μουραμούγια της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου:

«Ονομάζομαι Χαγκαμπιμάνα Σπύρος, Eλληνας πολίτης, κάτοικος Μπουζουμπούρας, Μπουρούντι… Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω της εναντίωσής μου, ως ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και υπεύθυνος Επιχειρήσεων, στις άνωθεν εντολές της ηγεσίας της Αστυνομίας να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών. Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών…»

«Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της «απόπειρας πραξικοπήματος», που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω δίκαιης δίκης», αναφέρει ο Σπύρος σε άλλο σημείο της επιστολής του, ενώ οι δικηγόροι του φαίνεται πως συμμερίζονται την αγωνία του, θεωρώντας ότι η ζωή του βρίσκεται πραγματικά σε μεγάλο κίνδυνο.

«Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαικά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς» εξηγούν στο Έθνος οι δικηγόροι κ.κ. Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Παλαιότερα άρθρα:

Μία απάντηση στο “Συγκλονίζει Έλληνας ομογενής αστυνομικός στο Μπουρούντι: Κινδυνεύει η ζωή μου επειδή αρνήθηκα να σκοτώσω αμάχους!”

  1. ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ 2015 ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΑΦΟΥ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

    ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΚΕΙ ΑΝ ΥΠΑΧΕΙ

Σχολιάστε