Συμφωνία για εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

sumfwnia_nagorno
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη για μια κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πνεύμα συμβιβασμού λέγεται ότι έχει προκύψει από τις συνομιλίες στη Βιέννη που προωθούνται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν και του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ από την δραματική έξαρση της βίας μεταξύ των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζονται από τους Αρμένιους και τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Έχει αναφερθεί από τις συνομιλίες ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τον Ιούνιο και, στο μεταξύ, να ενισχύσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του 1994 που κατέρρευσε πρόσφατα.

Η σύγκρουση μεταξύ των Αρμενίων που κατοικούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, εντός των εδαφών του οποίου βρίσκεται η περιοχή, παραμένει ένα από τα προβλήματα που κληροδότησε η σοβιετική κατάρρευση στην Ευρώπη.

Το 1988, προς το τέλος της σοβιετικής κυριαρχίας, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτονομιστών ξεκίνησαν έναν αιματηρό πόλεμο που άφησε το de facto ανεξάρτητο κράτος στα χέρια της εθνοτικής ομάδας των Αρμενίων, όταν το 1994 υπογράφηκε η εκεχειρία.

Τον περασμένο μήνα η εκεχειρία του 1994 γκρεμίστηκε όταν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν και οι υποστηριζόμενοι από την Αρμενία αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αντάλλαξαν πυρά με τη χρήση πυροβολικού, τανκς και εκτόξευση ρουκετών.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: