Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για επέκταση της ανακωχής στη Συρία

usa_russ_sumfwnia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι ήρθαν σε συνεννόηση με τη Ρωσία ως προς την επέκταση της συμφωνίας ανακωχής-κατάπαυσης των εχθροπραξιών ώστε να συμπεριλάβει το Χαλέπι, όπου έντονα βίαια επεισόδια μεταξύ Σύρων ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων είχαν ως αποτέλεσμα τον χαμό δεκάδων ανθρώπων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Δαμασκού την Τετάρτη, εντούτοις αναγνώρισε ότι οι μάχες δεν έχουν σταματήσει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι για εκείνον δεν ήταν έκπληξη η συνέχιση των μαχών σε ορισμένες περιοχές, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για την αποτελεσματική επικοινωνία με τους εκεί διοικητές.

Ο Κέρι, σε συνάντηση με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία. Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κύκλος βίας.

Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τη Μόσχα ως προς την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα «καθεστώς ηρεμίας» στο Χαλέπι για 48 ώρες από την Πέμπτη.

Η αύξηση της αιματοχυσίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από τον εμφύλιο πόλεμο και το μεγαλύτερο στρατηγικό σημείο, ναυάγησε στην πρώτη μεγάλη συμφωνία «παύσης των εχθροπραξιών», που προωθήθηκε από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Σε μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο δυτικό Χαλέπι την Τετάρτη, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν εξαιτίας των βαρέων αεροπορικών βομβαρδισμών.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι, δήλωσε ότι η συμφωνία επρόκειτο να ανακοινωθεί την Τρίτη, αλλά οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης στην πόλη εμπόδισαν μια τέτοια εξέλιξη.

«Η επιδείνωση σε ορισμένες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, είναι μια σοβαρή πηγή ανησυχίας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αγωνίζονται να αποκρούσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τους τζιχαντιστές (στο Χαλέπι),» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: