Συμφωνία κατάπαυσης πυρός από τους ηγέτες του Νοτίου Σουδάν

soudan
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Salva Kiir, Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, διέταξε τις δυνάμεις του στρατού του, του SPLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν – Sudan People’s Liberation Army), να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο Νότιο Σουδάν. Ο Αντιπρόεδρος, Riek Machar και αντίπαλος του Προέδρου, ανταπέδωσε την κίνηση αυτή.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν εν μέσω νέων μαχών που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Τζούμπα μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Πρόεδρο και εκείνων που υποστηρίζουν τον Machar.

Ο Kiir ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον αντίπαλό του, αφότου ο νέος κύκλος βίας απείλησε να ωθήσει τη χώρα εκ νέου σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon από την πλευρά του, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη χώρα, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον αμάχων αλλά και του προσωπικού του Οργανισμού.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την προθυμία του να εξετάσει την ενίσχυση της UNMISS (Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν), προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αποστολή και η διεθνής κοινότητα μπορούν να αποτρέψουν και να απαντήσουν στον νέο κύκλο βίας στο Νότιο Σουδάν», δήλωσε ο Ιαπωνίας Koro Bessho, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου του Συμβουλίου για ένα μήνα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πίεσε επίσης για επιβολή κυρώσεων σε ηγέτες και διοικητές οι οποίοι εμποδίζουν είτε την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας, είτε την ενίσχυση του έργου της UNMISS.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τα επιθετικά ελικόπτερα και οι υπόλοιπες δυνάμεις να εκπληρώσουν την αποστολή μας για την προστασία των αμάχων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ban Ki-moon. «Καλώ επίσης όλες τις χώρες που συμβάλλουν στην UNMISS να υψώσουν το ανάστημά τους. Τυχόν υποχωρήσεις θα στείλουν ακριβώς το λάθος μήνυμα, στο Νότιο Σουδάν και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το ξέσπασμα των μαχών ξεκίνησε καθώς το Νότιο Σουδάν συμπλήρωσε πέντε χρόνια ανεξαρτησίας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και πολλοί άλλοι έχουν καταφύγει στην Κένυα στο διάστημα αυτό. Τα παιδιά που φθάνουν εκεί εμφανίζουν σημάδια υποσιτισμού, σύμφωνα με αναφορές της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR). Το στρατόπεδο Kakuma φιλοξενεί επί του παρόντος εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους του Νότιου Σουδάν, με την υπηρεσία να προσθέτει ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι καταφθάνουν στο στρατόπεδο σε καθημερινή βάση.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: