Συμφωνία με την Ελλάδα ζητούν 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι

1510stiglitz
Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Αθήνα ζητούν 18 κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με επιστολή τους που δημοσιεύουν οι Financial Times, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης συμφωνίας κάτι που θα είχε σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

«Η ουσία μίας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν – δίνοντας τώρα μπορείς να ωφεληθείς αργότερα -αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. Πράγματι, κατά την άποψη πολλών εξ ημών, οι «κατάλληλοι συμβιβασμοί» από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εκφράζουν τον φόβο τους πως «η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης».

«Είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα: οικονομική ανάκαμψη – με στήριξη από τη σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, με κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση των οικονομικών δυνάμεων των Ολιγαρχών».

Επιπλέον, αναφέρουν,όπως επιμένει και ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοκρατική εντολή για εναλλακτική πολιτική από την αποτυχημένη στρατηγική του παρελθόντος. Για τους εταίρους της, που επί του παρόντος είναι προσκολλημένοι σε ένα μοντέλο δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο οδηγεί σε ελλιπή ανάπτυξη, υπάρχει η πρόσκληση της ανάκαμψης, των επενδύσεων και της απασχόλησης. Βεβαίως, αυτό απαιτεί έναν βαθμό πραγματισμού. Το αντάλλαγμα όμως, είναι η υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Και η ανάπτυξη – όπως λένε – είναι ούριος άνεμος για όλα τα καράβια. Ο χρόνος μπορεί να εξαντλείται, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Prof Joseph Stiglitz
Columbia University, Nobel Prize winner of Economics

Prof Chris Pissarides
London School of Economics, Nobel Prize winner of Economics

Prof Mary Kaldor
London School of Economics

Prof Stephany Griffith-Jones
IPD Columbia University

Michael Burke
Economists Against Austerity

Prof Panicos Demetriades
University of Leicester; former Governor of the Central Bank of Cyprus and ECB Governing Council member

Prof Charles Goodhart
London School of Economics

Sir Richard Jolly
Emeritus Professor Institute for Development Studies

Professor Inge Kaul
Hertie School, Berlin

Prof Gustav A Horn
Macroeconomic Policy Institute (IMK)

Neil MacKinnon
VTB Capital

Prof Marcus Miller
Warwick University

Prof Jose Antonio Ocampo
Columbia University

Avinash Persaud
Peterson Institute for International Economics

Helmut Reisen
Shifting Wealth Consult

Robert Skidelsky
Emeritus Professor, University of Warwick

Hilary Wainwright
Transnational Institute, Amsterdam

Prof Simon Wren-Lewis
Merton College Oxford

Παλαιότερα άρθρα: