Συμφωνία, ψήφιση, Πρόεδρος της Βουλής και στο βάθος η Γερμανία

kivernitiko-simvoulio-protasi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ειδοποιηθούν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης να βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη να έρθει στη βουλή εντός των ημερών και να ψηφιστεί.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Τρίτη και να και να έχει προωθηθεί στη βουλή μέχρι την Πέμπτη.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχία στο μέγαρο Μαξίμου για κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η τελική απόφαση για την επαναλειτουργία της βουλής η οποία είναι κανονικά κλειστή έως τις 16 Αυγούστου λόγω θερινών διακοπών, επαφίεται στην Διάσκεψη των Προέδρων.
Τα μέλη της Διάσκεψης βρίσκονται σε αναμονή για ενδεχόμενο αίτημα της κυβέρνησης προκειμένου να εγκρίνουν την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου.

Ακόμη και αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαφωνήσει, θα πρόκειται για μειοψηφία, με αποτέλεσμα να περάσει από τη Διάσκεψη των Προέδρων η απόφαση επαναλειτουργίας της βουλής εκτάκτως, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Τα αμέσως επόμενα βήματα θα είναι να περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου για το τρίτο μνημόνιο και να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια, φυσικά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα Νέα της Δευτέρας πιθανολογούν ότι η βεβαιότητά του Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς Προέδρου της Βουλής έγκειται στο γεγονός κάποιας εσωτερικής συνεννόησης της προέδρου με το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός ότι η συζήτηση θα λάβει χώρα επί 2 ημέρες – στην επιτροπή και στην ολομέλεια – βοηθά να μην υπάρξουν διαδικαστικά ζητήματα όπως στα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, με τις δύο ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είναι ζωτικό ζήτημα για την κυβέρνηση να καταφέρει να παραμείνει πιστή στο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να διευκολυνθεί στις αμέσως επόμενες διαδικασίες που θα αφορούν τις πιθανολογούμενες εκλογές, την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές που αναγκαστικά θα έλθουν στη διακυβέρνηση τις χώρας. Ως τώρα φαίνεται πως έχουν τα καταφέρει να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στις διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται ωστόσο ακόμη να υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις, εάν κάποιοι από τους εταίρους σκοπεύουν να τα προκαλέσουν. Άλλωστε μόλις χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι για την Γερμανία είναι σημαντικότερη η πληρότητα και η λεπτομέρεια στις διαπραγματεύσεις από την ταχύτητα στην οποία θα ολοκληρωθούν. Δεδομένου ότι ως τώρα δεν είχαμε δει να ανακύπτει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τις συζητήσεις, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη δήλωση να προμηνύει κάποια ατζέντα τορπιλισμού των διαπραγματεύσεων από πλευράς Γερμανίας – κάτι το οποίο έχουμε προ ημερών γράψει σε σχετικό editorial στο RP.

Παλαιότερα άρθρα: