Συμμαχία του Νότου στο Eurogroup – Ρήξη «σκληρής γραμμής» Σόιμπλε

soible_eurogroup
Διαβάστε επίσης

Στο χθεσινό Eurogroup - το πρώτο Eurogroup μετά το BREXIT- οι χώρες του Νότου ανέδειξαν μια «χλιαρή συμμαχία» στην συζήτηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η αρχή έγινε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ακολουθώντας την γραμμή που είχε δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, στήριξε ευθέως και ανοιχτά την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και την Ιταλία στο θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών της. Μιλώντας μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup, ο κος Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η σκληρή δημοσιονομική στάση μετά το Brexit στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές και δεν είναι ορθό να συζητούνται κυρώσεις για χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακολούθως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας, σε πολύ πιο επιφυλακτικούς τόνους τόνισαν ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρώπη σε «κυρώσεις light» – δηλαδή, μια φόρμουλα προσαρμογής στους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν θα πλήττει τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Φαίνεται, λοιπόν, να διαμορφώθηκε χθες μια συμμαχία με στόχο την αντίταξη στην «σκληρή γραμμή» και τις απειλές Σόιμπλε που διατύπωσε ένα ηχηρό «δεν πάει άλλο», με βάση ενδεχομένως το εμπειρικό παράδειγμα της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος (συνολικώς από το 1ο Μνημόνιο),αλλά και την ψήφο υπερ του Brexit.

Με βάση τις συζητήσεις του χθεσινού Eurogroup – στου οποίου την επίσημη ατζέντα πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν ήταν η ελληνική κρίση- το σημερινό Ecofin θα επικεντρωθεί στην εισήγηση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία Πορτογαλία και Ισπανία δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για την μείωση των ελλειμμάτων την περίοδο 2013-2015 και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες.

Μήνυμα ηχηρό και προς την βρετανική πλευρά επιφύλασσε η χθεσινή συνάντηση καλώντας την Βρετανία να αναλάβει πρωτοβουλίες το ταχύτερο δυνατό για να διευθετηθεί η κατάσταση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Το γεγονός ότι η γραμμή Σόιμπλε επικράτησε στο δια ταύτα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά μάλλον αναμενόμενο. Με την απώλεια της Βρετανίας η Ευρώπη θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, δύο άξονες στους οποίους θα στοχεύουν τα μέτρα που θα συζητηθούν στο τραπέζι του Ecofin σήμερα.

Παλαιότερα άρθρα: