Συναγερμός στις Βρετανικές αρχές για τον βρετανό «αρχηγό» του Ισλαμικού Κράτους

TZIXANT
Διαβάστε επίσης

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε εντατικές προσπάθειες ταυτοποίησης του τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της οργάνωσης να μιλά με βρετανική προφορά στο νέο βίντεο αποκεφαλισμού πέντε ομήρων.

Ο άγνωστος άνδρας που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα χαρακτηρίζεται ήδη από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως νέος «τζιχαντιστής Τζον». Ο Βρετανός ισλαμιστής, κατά κόσμο Μοχάμεντ Εμγουάζι, που είχε εμφανιστεί σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο αποκεφαλισμού ομήρων, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία.

Το νέο βίντεο διάρκειας σχεδόν έντεκα λεπτών αρχίζει με τις «ομολογίες» των πέντε αραβικής καταγωγής ομήρων που στη συνέχεια εκτελούνται με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού ως κατάσκοποι της Βρετανίας.

Ο άγνωστος τζιχαντιστής προειδοποιεί τους Βρετανούς με «εισβολή» στη χώρα τους και επιβολή του νόμου της σαρία, χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό Κάμερον «σκλάβο του Λευκού Οίκου» και «το ίδιο αλαζόνα και ανόητο» με τους προκατόχους του Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, καθώς επίσης και «ηλίθιο».

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI5 προσπαθεί να εξακριβώσει την ταυτότητα του ανδρός μεταξύ άλλων με χρήση τεχνολογίας φωνητικής αναγνώρισης και προσεκτική παρακολούθηση των αναρτήσεων στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε λογαριασμούς που συνδέονται με τους ισλαμιστές.

Στις αρμόδιες αρχές είναι γνωστά τα στοιχεία περίπου 800 Βρετανών που εντάχθηκαν στις τάξεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ. Εκτιμάται ότι 300 με 400 από αυτούς παραμένουν ενεργοί στις δύο χώρες.

Το νέο βίντεο δημιουργεί ανησυχίες περί έναρξης νέας εκστρατείας προπαγάνδας από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος με περισσότερες εκτελέσεις ομήρων και απειλές ως απάντηση στην έναρξη βρετανικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία από τις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής βρετανικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περίπου δέκα επιθέσεις κατά θέσεων των ισλαμιστών στη Συρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές και για το μικρό αγόρι που εμφανίζεται με στολή παραλλαγής στο τέλος του ίδιου βίντεο να απειλεί επίσης με βρετανική προφορά τους «απίστους» στη Βρετανία.

με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Παλαιότερα άρθρα: