Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ περί του σχεδίου για τη Συρία

ker_lav
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν την πρόταση των ΗΠΑ περί στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία.

Οι Υπουργοί Κέρι-Λαβρόφ συναντήθηκαν για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα, στο περιθώριο συνεδρίασης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος, προκειμένου να ανταλλάξουν αναλυτικά τις απόψεις τους για το σχέδιό τους για την κατάσταση στη Συρία, το οποίο προβλέπει συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας στην ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να συντονίσουν τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Nusra Front και να εμποδίσουν τη συριακή πολεμική αεροπορία από το να χτυπήσει μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών.

Ο Κέρι υπερασπίστηκε την πρόταση συνεργασίας με τη Ρωσία, παρά τη βαθιά δυσπιστία μεταξύ κορυφαίων Αμερικανών στρατιωτικών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας.

Οι σύμμαχοι του Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι το σχέδιο που έχει καταρτιστεί είναι η καλύτερη ευκαιρία 1) για να περιοριστούν οι ένοπλες συγκρούσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη για χιλιάδες Σύρους πολίτες, με ορισμένους εκπαιδευμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ τους, να ωθούνται σε εξορία στην Ευρώπη, 2) για να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τον εμφύλιο πόλεμο, 3) καθώς και να διατηρηθεί μια σχετική επίβλεψη της εκεί πολιτικής κατάστασης.

Η συνάντηση στο Λάος έρχεται εν μέσω κατηγοριών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα των emails της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC), τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks την Παρασκευή.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κέρι, λέγοντας: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω λέξεις με τέσσερα γράμματα».

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία δρομολόγησε την απελευθέρωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το FBI είπε ότι διερευνούσε την εισβολή στον κυβερνοχώρο στο DNC, η οποία έχει οδηγήσει σε προστριβές, καθώς το συνέδριο του κόμματος στη Φιλαδέλφεια ξεκινά τις εργασίες του τη Δευτέρα για να ορίσει την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιά του.

Αν και το χακάρισμα του DNC ήταν γνωστό στους αξιωματούχους και τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πριν από ένα μήνα, η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης των περιεχομένων της επικοινωνίας στο εσωτερικό του κόμματος είναι που ανησυχεί τις αρχές των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: