Συνάντηση Τσίπρα – Μεντβέντεφ για το ενεργειακό

TSIPR
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Όπως είχαμε γράψει προ ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να συναντήσει τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, στην Αίγυπτο.
Η ατζέντα της συζήτησης των δύο τους αφορούσε κυρίως θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας με τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο ενόψει της σύγκλησης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μάλιστα κανόνισαν να υπάρξει στο προσεχές μέλλον τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του Ρώσου υπουργού ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε η βούληση για υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, κυρίως δε για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρά τα όποια πολιτικά κόλπα των ρώσων εταίρων μας σχετικά με το προηγούμενο διάστημα και την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους βρίσκονταν σε αδιέξοδο και τη διάλυση των όποιων υποψιών δημιουργούνταν στο δημόσιο λόγο για τυχόν εναλλακτικές προτάσεις χρηματοδότησης από τη Ρωσία, η σχέση των δύο χωρών παραμένει στρατηγικής σημασίας και για τις δύο, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι χρήσιμο σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην εξωτερική μας πολιτική.

Παλαιότερα άρθρα: