Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

syriza pososta
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Όσο λάμβανε χώρα η πενταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες σε κλίμα ύστατης αγωνίας μετά την τορπίλη του ΔΝΤ στη συμφωνία, έλαβε χώρα και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έγινε σε τεταμένο κλίμα και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές. Επανέλαβε δε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει ψηλά και όχι χαμηλά εισοδήματα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσος Κορωνάκης ζήτησε να περάσει από αξιολόγηση από τα όργανα του κόμματος η τελική πρόταση συμφωνίας. Οι βάσεις που ο κ. Κορωνάκης θέτει για αυτή την αξιολόγηση είναι αφενός τα όρια της λαικής εντολής που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και τη βιωσιμότητά της συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της ανάπτυξης και της διαχείρισης του χρέους.

Το αίτημα του κ. Κορωνάκη βάζει ουσιαστικά αυστηρά όρια στην ευελιξία της κυβέρνησης για τη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει στη Βουλή. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια θα δυσκολευόταν να περάσει από αξιολόγηση στα κομματικά όργανα ακόμη και το περίγραμμα της συμφωνίας που διαφαινόταν να είναι κοντά μέχρι χθες.

Μετά και την τορπίλη από το ΔΝΤ γίνεται εμφανές ότι τα περιθώρια για την κυβέρνηση στο εσωτερικά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Το ενδεχόμενο να περάσει η πρόταση από τη Βουλή με μικρές απώλειες από την πλειοψηφία δεν θα επηρέαζε τόσο βαθειά τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρήξη όμως στο εσωτερικό της πολιτικής γραμματείας θα οδηγούσε το κόμμα σε μεγάλη κρίση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυβερνήσει.

Παλαιότερα άρθρα: