Συνελήφθη στρατιωτικός για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα

karenzi-karake
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένα από τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της Ρουάντα συνελήφθη στο Λονδίνο σχετικά με τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στον Karenzi Karake, γενικό διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας της Ρουάντα, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα το Σάββατο το πρωί από το τμήμα εκδόσεων της Μητροπολιτικής αστυνομίας, εκ μέρους των αρχών της Ισπανίας.

«Ο Karenzi Karake, 54 ετών, εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου του Γουέστμινστερ το Σάββατο 20 Ιουνίου, μετά τη σύλληψή του με ευρωπαϊκό ένταλμα για λογαριασμό των αρχών της Ισπανίας, όπου καταζητείται για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Στη συνέχεια, ο Karake προφυλακίστηκε, ενώ προβλέπεται να επανεμφανιστεί στο δικαστήριο την Πέμπτη.

Ένας Ισπανός δικαστής κατηγόρησε τον Karake το 2008 για εγκλήματα πολέμου στα χρόνια μετά την γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Κατηγορείται ότι διέταξε τις σφαγές, κατά τη διάρκεια που τελούσε επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρουάντα μεταξύ 1994 και 1997, καθώς και ότι διέταξε τη δολοφονία τριών ισπανών υπηκόων που εργάζονταν για την ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με αναφορές του BBC. Αυτός βέβαια είναι ένας μόνο από τους 40 εν ενεργεία ή πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ρουάντα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Ο Karake είναι ηγετικό στέλεχος του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντα, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος της χώρας, και πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο που προηγήθηκε της γενοκτονίας στην οποία σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι και πολιτικά μετριοπαθείς Χούτου.

Διετέλεσε προηγουμένως αναπληρωτής διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, στο Σουδάν, μια θέση που αποχωρίστηκε το 2009. Η ανθρωπιστική εκστρατεία της Human Rights Watch είχε διαμαρτυρηθεί τότε μάλιστα για το διορισμό του, κατηγορώντας τον ότι ενορχήστρωσε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον αμάχων, όταν δυνάμεις της Ρουάντα μάχονταν την Ουγκάντα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2000.

Θεωρείται ότι ο Karake είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για δουλειές νωρίτερα αυτό το μήνα, και λέγεται ότι είχε επανειλημμένα επισκεφθεί τη χώρα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πηγή

Reuters
Guardian
BBC

Παλαιότερα άρθρα: