Συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Ισραηλινής διαστημικής βιομηχανίας (ΦΩΤΟ)

HASI-low
Διαβάστε επίσης

Σε συζητήσεις για την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας με την αντίστοιχη Ισραηλινή για την κατασκευή προϊόντων για χρήση σε δορυφόρους προχώρησαν την εβδομάδα αυτή αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βιομηχανίας με εκπροσώπους της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας (Israeli Space Agency) αλλά και αντιπροσώπους της Ισραηλινής αεροδιαστημικής Βιομηχανίας RARAEL και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency- ESA).

diastima1

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 10ου Ilan Ramon Space Συνεδρίου και έλαβε χώρα στα γραφεία της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Τελ Αβίβ. Tην Ελληνική πλευρά εκπροσώπευσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) κ. Θανάσης Πότσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής και Οικονομικών Υπηρεσιών του Corallia κ. Jorge Andres Sanchez Papaspiliou, αλλά και εκπρόσωποι των εταιριών ΙΝΑSCO και PRISMA Electronics, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ESS κ. Μανώλης Ζερβάκης και ο Kαθηγητής Ζαλίδης Γεώργιος, Μέλος Συμβουλίου ΑΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος (Ι-Βec). Από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συμμετείχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης (Head of Mechanical Engineering Department).

DIASTIMA2

Η Ελληνική αποστολή, συνοδευόμενη από τον Επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ κ. Αλέξανδρου Αλεξιάδη προχώρησε σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους τoυ Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων συνεργασίας που ήδη υλοποιούνται στον τομέα των συστημάτων ηλεκτροκινητήρων της νέας γενιάς δορυφορικών συστημάτων. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν νέοι τομείς πιθανής συνεργασίας αξιοποιώντας τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία η Ελληνική βιομηχανία διαστήματος.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Πότσης η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα η οποία έχει φτάσει σε σημείο που μπορούμε να σταθούμε επάξια δίπλα σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκες σε τομείς όπως η τεχνολογία πλοήγησης (Νavigation Technology), τα συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης (Electric Propulsion Systems), η τηλεπισκόπιση (Remote Sensing) καθώς και τεχνολογιών που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης όπως η ρομποτική (Robotics) αλλά και η γεωγραφική θέση της χώρας μας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ ανοίγοντας έτσι αφενός για το Ισραήλ τις πύλες για συνεργασία με υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και συμβάλλοντας στην αύξηση του ποσοστού γεωεπιστροφής στην χώρα μας όπως προκύπτει από την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

DIASTIMA3

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα αναμένεται να πυκνώσουν περαιτέρω οι συναντήσεις σε βιομηχανικό επίπεδο τους επόμενους μήνες.

Επισημαίνεται ότι πριν από την πραγματοποίηση της παραπάνω συνάντησης η Ελληνική αντιπροσωπία επισκέφτηκε τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Σπύρο Λαμπρίδη τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για τις δραστηριότητες και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ελληνικής Διαστημικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.

Παλαιότερα άρθρα: