Συνεχίζονται οι συλλήψεις στο Βέλγιο, την ώρα που η Ιταλία καλεί για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Belgian-raids
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε 13 επιπλέον εφόδους την Κυριακή, στον απόηχο των φονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Εννέα άνθρωποι ανακρίθηκαν, με πέντε από αυτούς αργότερα να απελευθερώνονται. Συγκεκριμένα, εν μέσω φόβων για περαιτέρω επιθέσεις, η αστυνομία συντόνισε εφόδους μέσα και γύρω από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα.

Κατά κοινή ομολογία, εντονότερες έχουν γίνει οι επικρίσεις εναντίον των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το ότι η Ευρώπη δεν έχει επιδείξει πρόοδο στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά στους εικαζομένους ισλαμιστές μαχητές, αλλά τώρα φαίνεται ότι η συνεργασία βαθαίνει.

Η ολλανδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε επίσης έναν 32χρονο στο Ρότερνταμ την Κυριακή, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την προετοιμασία επίθεσης στη Γαλλία. Τρεις ακόμα άνθρωποι βρίσκονται επίσης υπό κράτηση, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, η αστυνομία κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του Αλγερινού Djamel Eddine Ouali, ο οποίος είναι ύποπτος για την έκδοση πλαστών εγγράφων για τους τρομοκράτες που συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος συνελήφθη το Σάββατο κοντά στο Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία.Το όνομά του εντοπίστηκε σε έγγραφα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σε ένα διαμέρισμα κοντά στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi κάλεσε την Τρίτη (22 Μαρτίου) για ένα «ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ελευθερία και την ασφάλεια» μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν τραγικό απολογισμό το χαμό 35 ανθρώπων.

«Η Ευρώπη πρέπει να διανύσει όλη τη διαδρομή αυτή τη φορά. Πρέπει να επενδύσουμε σε μια κοινή δομή ασφάλειας και άμυνας», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ηγέτης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα μαίνεται από το 1954, όταν ένα σχέδιο για το σχηματισμό μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας (EDC) με ένα παν-ευρωπαϊκό στρατό είχε αποτύχει.

Πηγές: Euractiv, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: