Συνήλθε και πάλι μετά από 2 χρόνια το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

nrc (1)
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το ΝΑΤΟ εκίνησε και πάλι ανεπίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Οι διπλωμάτες της αρμόδιας επιτροπής της Συμμαχίας συναντήθηκαν για πάνω από 90 λεπτά, προκειμένου να συζητήσουν για την Ουκρανία και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπως είναι γνωστό το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανεστάλη περισσότερο από δύο χρόνια πριν, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας εκ μέρους της Μόσχας.

«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν σοβαρές και επίμονες διαφωνίες. Η σημερινή συνάντηση δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με αυτό. Τα μέλη του ΝΑΤΟ διατηρούν σταθερή τη θέση τους σχετικά με το ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην πρακτική συνεργασία μέχρις ότου η Ρωσία αρχίσει και πάλι να σέβεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Jens Stoltenberg, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης στη βάση των πρόσφατων στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας, κι αυτό με αφορμή την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας πέρυσι κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγόρησαν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη για κατ” επανάληψη παρενόχληση ενός αντιτορπιλικού του αμερικανικού Ναυτικού στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο και προσέγγισαν μέχρι και εννέα μέτρα. Η Μόσχα από την πλευρά της αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: