Ενιαίος συντελεστής 13% για αγροτική δραστηριότητα

suntaksi-sta-62-gia-tous-agrotes.w_hr
Διαβάστε επίσης

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% (από το 24%) για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας από την 1η Ιουλίου, προβλέπει ρύθμιση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρίνισε πως και προμήθειες (όπως οι ζωοτροφές) θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ΦΠΑ, αντί για 24% που προβλέπεται σήμερα. Ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι την ρύθμιση οφείλει να την ψηφίσει και η ΝΔ, καθώς αποτελούσε μία από τις προτάσεις της. Είπε πως εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά παρεμβάσεων για την στήριξη των αγροτών, όπως η εξόφληση των προϊόντων τους εντός 30-60 ημερών. «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε ο Β. Αποστόλου, ενώ εκτίμησε ότι με την μείωση του αφορολόγητου δεν θα θιγεί η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί τον διαχωρισμό της αστικής περιουσίας των αγροτών, από εκείνη της αγροτικής (γη και μονάδες με εξοπλισμό), που λόγω χρεών βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή (Αγροτική υπό ειδική εκκαθάριση). Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η αγροτική περιουσία θα μεταφερθεί στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), όπου βρίσκεται ολόκληρη η περιουσία του Δημοσίου, με στόχο να μην χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία από τον αγροτικό κόσμο.

Και πρόσθεσε, πως «όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στην λειτουργία και μόνο στην λειτουργία, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις», ενώ «σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και νέες συνεταιριστικές ομάδες».

Παλαιότερα άρθρα: