Συρία: Συμφωνία κλειδί ανοίγει τον δρόμο για τις κυβερνητικές συνομιλίες

Syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η ισχυρή αντάρτικη ομάδα της Ahrar al-Sam φέρεται να έχει υπογράψει τη συμφωνία της αντιπολίτευσης στη Συρία, μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στο Ριάντ.

Πολιτικοί ακτιβιστές και αντάρτες συμφώνησαν να συστήσουν ένα κοινό σώμα για την προετοιμασία των προτεινόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση της Συρίας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ριάντ εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Συρία και της επίσπευσης των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο.

Το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε ως φυσικό επακόλουθο αφότου, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, οι αντάρτες και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν από την πόλη Χομς μετά από τοπική συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Η αμερικανική πλευρά αναφέρει ότι η συμφωνία του Ριάντ είναι κομβικής σημασίας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο προκειμένου να φτάσουν εκεί από όπου, στις αρχές Ιανουαρίου, μπορούν πραγματικά να εκκινήσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με το καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο John Kirby, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κοινή δήλωση-συμφωνία προβλέπει ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία κατά την έναρξη της μεταβατικής περιόδου. Καλεί, επίσης, για ένα πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό αστικό κράτος.

Νωρίτερα, η Ahrar al-Sam είχε δηλώσει ότι έχει αποχωρήσει από τις συνομιλίες του Ριάντ – αντιτιθέμενη στην συμμετοχή ομάδας της αντιπολίτευσης, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον Άσαντ. Αργότερα, επανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις.

Ο πόλεμος της Συρίας στρέφει το στρατό της χώρας αλλά και τις συμμαχικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Λιβανέζων μαχητών της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη Ρωσία, εναντίον μιας σειράς ανταρτών και τζιχαντιστών μαχητών – ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται Άραβες και Κούρδοι.

Οι ρήξεις μεταξύ των αντιπάλων του Άσαντ έχουν παρεμποδίσει τις τετράχρονες δυτικές προσπάθειες να κινητοποιήσουν μια ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική πρόκληση προς τον πρόεδρο καθ “όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει εκατομμύρια πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: