ΣΥΡΙΖΑ & Τράπεζες: Σχέσεις (στ)οργής;

syriza-typoma-xrhmatos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Η σχέση που θα διαμορφωθεί με τις τράπεζες συνιστά μείζον ζήτημα στο ενδεχόμενο μιας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως υπάρχει ένα «τρίγωνο της αμαρτίας μεταξύ τραπεζών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της σημερινής κυβέρνησης» και πως «όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια θα ελεγχθούν».
Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος όπως ο Γιώργος Σταθάκης έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος ξεκαθαρίζοντας πως το κράτος θα παρέμβει στη διοίκηση των τραπεζών εφόσον «σήμερα τις τράπεζες τις κατέχουν το ΤΧΣ, δηλαδή το κράτος, και ιδιώτες επενδυτές και παρά το γεγονός ότι είναι συνέταιροι, το ΤΧΣ δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη διοίκηση των τραπεζών. Αυτό θα αλλάξει. Το κράτος θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του».

Από την πλευρά των τραπεζιτών υπάρχει μια… αμφιθυμία. Ο Πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας είχε βγει πρώτος για να δηλώσει πως δεν προβληματίζεται από μια ενδεχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, «αρκεί να εξασφαλιστεί ότι σέβεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι δέχεται πως η αγορά υποστηρίζει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την τεχνολογία.».

Ωστόσο η απόφαση της Πειραιώς να σταματήσει τις αγορές εντόκων γραμματίων και να θέσει σχετικό ερώτημα στην ΕΚΤ, σπάζοντας τη συμφωνία που υπήρχε με τις άλλες τράπεζες, προφανώς είναι «μήνυμα ανησυχίας» για την επόμενη μέρα της Ελλάδος, τι θα συμβεί στο χρέος και πόσο ασφαλείς μπορούν να είναι οι τράπεζες με τα έντοκα γραμμάτια που χρηματοδοτούν βραχυπρόθεσμα το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, η γνωστή δήλωση περί «ρευστότητας» του Γιάννη Στουρνάρα αύξησε την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών και χρειάστηκε διορθωτική επανόρθωση που έκανε στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος, για να «πέσουν» οι τόνοι στην Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για σχέση εμπιστοσύνης.

Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, θεωρώντας εξαιρετικά κρίσιμη την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα και οδηγεί στις κάλπες της Κυριακής καθώς πρόκειται για την εβδομάδα της «εύθραυστης ψυχολογίας», προμηνύματα της οποίας ήδη έχουν διαφανεί με την έστω και «φυσιολογική» εκροή καταθέσεων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Γιάννης Δραγασάκης βγήκε σήμερα πρωί πρωί για να δηλώσει πως η προσφυγή συστημικών τραπεζών στον ELA «δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού. Μάλιστα σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στον ELA για άντληση ρευστότητας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Δημήτρης Σπυρόπουλος.

Άλλα ζητήματα που παρακολουθούν στενά στην Κουμουνδούρου είναι:

- Η νέα κόντρα Σάλλα – Βγενόπουλου καθώς η Πειραιώς αύξησε μονομερώς στο 28,49% το ποσοστό στην MIG κάτι που η MIG το θεωρεί εχθρική πράξη.

- Η αποτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και υπάρχει θέμα με τη διοίκηση Μάναλη – Αντωνόπουλου πως πήγαν να «ρίξουν» το ΤΣΜΕΔΕ.

- Η προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Χρ. Μεγάλου, αρχικά να ρίξει «γέφυρες» στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, ο Μεγάλου θεωρείται κατ’ εξοχήν άνθρωπος της «συγκυβέρνησης» και η όψιμη μεταστροφή του «βρήκε τοίχο». Οπότε στη συνέχεια, σύμφωνα με τα φημολογούμενα στην αγορά, στράφηκε προς το «Ποτάμι» ως δεύτερη καλύτερη επιλογή, εκτιμώντας πως θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιότερα άρθρα: