«Τα hotspot θα είναι έτοιμα στην ώρα τους»

mouzalas
Διαβάστε επίσης

«Θα είμαστε έτοιμοι μέσα στις διορίες», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Καζνέβ πραγματοποίησε χθες «αυτοψία» στο hotspot της Λέσβου, στη Μόρια, που αυτήν τη στιγμή «φιλοξενεί» περίπου 800 άτομα, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά από τους αξιωματικούς των ελληνικών Αρχών και της Frontex για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των εισερχομένων στη χώρα μας. «Απομένουν πολλά να γίνουν και θα γίνουν από κοινού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας όμως ότι θεωρεί ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν τη βούληση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Γαλλία έχει αποφασίσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα για να διασφαλίσει τα μέσα που της χρειάζονται. Αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει αποδείξεις με απτό τρόπο».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει τον τρόπο λειτουργίας των hotspots, να διασφαλίσει τη σωστή καταγραφή όσων εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, καθώς και ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και εντός του χώρου των κέντρων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνεται ομοιογενής και συστηματική τροφοδότηση πληροφοριών μέσω του πληροφοριακού συστήματος Σένγκεν και πρότεινε να συσταθεί μία task force που στόχο θα έχει τον εντοπισμό των πλαστών διαβατηρίων.

Η Σένγκεν
«Εάν δεν κάνουμε όσα πρέπει, βρίσκεται σε κίνδυνο η ζώνη Σένγκεν. Το να μην το λέμε, σημαίνει ότι ψευδόμαστε», προειδοποίησε ο κ. Καζνέβ. Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι αντικείμενο των συνομιλιών του με τον κ. Καζνέβ ήταν πώς η γαλλική πλευρά θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Επιπλέον, ζήτησε να σταματήσει το «blame game» κατά της Ελλάδας και επανέλαβε ότι το «κλειδί» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών βρίσκεται στην Τουρκία. Αλλωστε, ο κ. Καζνέβ μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Τόμας Ντε Μεζιέρ, που σήμερα θα βρίσκεται επίσης στην Αθήνα, θα επισκεφθούν αμέσως μετά την Τουρκία. «Θα συζητήσουμε ζητήματα για την παροχή βίζας, αλλά και για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τις επιστροφές ατόμων που θα επαναπατριστούν. Η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε επανεισδοχές. Ολοι έχουμε ευθύνες», τόνισε.

Το βράδυ, ο κ. Καζνέβ συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ σήμερα, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, θα μετέχει με τον κ. Ντε Μεζιέρ σε τριμερή συνάντηση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και υπουργούς που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Παλαιότερα άρθρα: