Τα κορίτσια δε γιορτάζουνε ποτέ…

koritsak
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γεωργία Δρακάκη

Σύσσωμο το ελληνικό facebook θυμάται -και καλώς- την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που έχει οριστεί να γιορτάζεται την ενδέκατη ημέρα του Οκτώβρη.

Κι όμως, υπάρχουν εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο που δεν έχουν γιορτάσει ούτε μια ώρα της ζωής τους. Μάλιστα, η μάστιγα της παιδικής εργασίας πλήττει τα κορίτσια ακόμη περισσότερο από ό, τι τα αγόρια. Ο λόγος για ηλικίες 5 με 14 ετών.

Αργότερα, τα κορίτσια τα βιάζουν, κόβουν τις κλειτορίδες τους, τα κλειδώνουν πίσω από πόρτες και κάτω από μπούρκες. Μεγαλώνουν, πολλές φορές, ολομόναχες τα παιδιά που έσπειραν στις κοιλιές τους οι άντρες. Τα εμπορεύονται, τα πουλάνε, τα κλειδώνουν σε σκοτεινά δωμάτια, τα ναρκώνουν, τα πονούν. Τα κορίτσια γίνονται σταδιακά γυναίκες που δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, που νιώθουν πιέσεις από την κοινωνία, τη θρησκεία, τους θεσμούς της οικογένειας και της μητρότητας. Που τους φέρονται σαν αντικείμενα, σα σκουπίδια.

Πολλές από αυτές, είναι και κάτοικοι της Δύσης. Και ακόμα και αν δεν έχουν μελανιασμένα πρόσωπα, πολλές από αυτές, περισσότερες από όσες νομίζουμε, έχουν μελανιές στις ψυχές τους.

Οι γυναίκες, που δεν ξεκινούν ποτέ στην ιστορία κανένα πόλεμο, οι γυναίκες που φέρουν τη νέα ζωή, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχουν υπάρξει κορίτσια: να πηγαίνουν στο σχολείο, να παίζουν με ό, τι παιχνίδια θέλουν και όποιου χρώματος θέλουν -όχι μόνο ροζ-, να απολαμβάνουν τον ύπνο, το φαγητό, τη θαλπωρή, τη δικαιοσύνη. Να ακούν ότι είναι και έξυπνα, εκτός από όμορφα, να μάθουν να σέβονται τους εαυτούς τους, μέσω του σεβασμού που θα έχουν λάβει από το περιβάλλον τους.

Οι γυναίκες δεν γεννήθηκαν σκλάβες, ούτε εργάτριες-υπηρέτριες των αντρών, οι γυναίκες δεν είναι προϊόντα, είναι άνθρωποι, οι γυναίκες είναι μάνες, αδερφές, κόρες, εργαζόμενες, πολίτες του κόσμου. Οι γυναίκες δεν είναι πιο χαζές από τους άνδρες, ούτε λιγότερο αποτελεσματικές. Οι γυναίκες μπορούν να πληρώσουν και μόνες το ποτό τους, μπορούν να αρνηθούν να κάνουν σεξ αν δεν θέλουν, μπορούν να ζουν μόνες, μπορούν να είναι ανύπαντρες, μπορούν να προτιμούν τους νεότερους άνδρες ή τις νεότερες γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να είναι λεσβίες, εργασιομανείς, ασέξουαλ, άβαφες κάθε μέρα, μια ζωή, μπορούν να είναι χοντρές και καπνίστριες, και, ναι, μπορούν και να βρίζουν, αν χρειαστεί. Οι γυναίκες μπορούν να φροντίσουν τον σύντροφό τους και τα παιδιά τους -αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να αφιερώσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε αυτό.

Δεν θα ήθελα να πω χρόνια πολλά σε κανένα κορίτσι σήμερα, αλλά θα ήθελα να απευθύνω στα «αγόρια» αυτού του κόσμου που νιώθουν ότι τους ανήκει, ότι αξίζει να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε κάθε μέρα στη ζωή μιας γυναίκας να είναι γιορτή.

Αγαπήστε μας. Υπάρχετε χάρη σε εμάς. There would be nothing without a woman or a girl…

Παλαιότερα άρθρα: