Τα νέα φάρμακα της εθνικής μας εξάρτησης

farmaka lefta
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Πριν 5 χρόνια μπήκε στην ζωή μας το Μνημόνιο και οι Δανειακές Συμβάσεις .

Μάθαμε τι είναι ο “ευρωπαϊκός προσωρινός μηχανισμός στήριξης”(EFSF) και περιμέναμε να φτιαχτεί και ο “μόνιμος μηχανισμός”( ESM) .

Μπήκε στην ζωή μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο( ΔΝΤ) , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα( ΕΚΤ) και το Eurogroup.

Σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά την επαφή μας με τους θεσμούς που μας “έσωσαν” από την πτώχευση, μας λένε κάποιοι οτι βγαίνουμε από την εντατική και μπαίνουμε σε απλό θάλαμο ανάρρωσης.Κοινώς, θα ξαναπαίρνουμε τις “δόσεις” μας αλλά με νέα φάρμακα .Θα μπούμε σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης”( enhanced surveillance).

Αυτό θα είναι το «μαστίγιο». Το «καρότο» θα είναι η ένταξή μας σε προληπτική γραμμή δανειοδότησης, “χάπι” που φέρει το όνομα ECCL(Enhanced Condition Credit Line)και το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση για ρευστότητα όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης ,οι οποίες όμως θα πληρούν κάποια από τα κριτήρια ενός άλλου φαρμάκου : του PCL (Precautionary Credit Line), που θα μας το στέλνουν σε συσκευασία ΔΝΤ !

H Ελλάδα λένε ότι δεν πληροί τον βασικό κανόνα του PCCL ,που είναι η βιωσιμότητα και η διατηρησιμότητα του χρέους, ούτε είναι στην κατηγορία των χωρών με ασφαλή δημοσιονομική εξέλιξη.

Έτσι,τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ επιθυμούν για την Ελλάδα να επιτρέπεται η προληπτική παρέμβαση με διορθωτικά μέτρα(!) όταν κριθεί απαραίτητο από την Ε.Ε., με πρόφαση την ομαλότητα στη δανειοδότηση από τις αγορές.

Με άλλα λόγια, εκτός από την αυξημένη επιτήρηση, αν πάρουμε απο το φάρμακο ECCL θα σημαίνει ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο επιβολής μέτρων.

Διαφορετικά θα διακόπτεται η χρηματοδότηση(και ο ασθενής θα αργοπεθαίνει,ως συνήθως…)

Παλαιότερα άρθρα: