Τα πολλαπλά μέτωπα της Κυβέρνησης

kivernisi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην υποχρέωση για γρήγορη εφαρμογή του Μνημονίου και στην ταυτόχρονη υλοποίηση ενός «παράλληλου προγράμματος» θα επιχειρήσει σήμερα να διατηρήσει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, ο οποίος θα έχει απόψε την ευκαιρία να εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις της το βήμα της ολομέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαμορφώσει ή αν θέλετε καλύτερα να αναπλάθει εκ νέου το πολιτικό προφίλ τόσο του Σύριζα όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων,και για το λόγο αυτό προηγήθηκε «πυρετός» συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, που μέρος έλαβαν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι στενοί συνεργάτες του, ενώ σήμερα θα μπουν στην ομιλία του οι και τελευταίες «πινελιές».

«Εφαρμογή των συμφωνηθέντων»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει αρχικά σε μία αποτίμηση της λαϊκής εντολής της 20ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ακράδαντα την επιτακτική και συνάμα κοινοβουλευτική- ανάγκη της κυβέρνησης για στήριξη και μελλοντική εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης που ανέδειξε ο ελληνικός λαός.

Αμέσως μετά, αναμένεται να εξηγήσει ένα προς ένα τα ζητήματα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις άμεσης-υλοποίησης απέναντι στους δανειστές, ώστε σε επόμενη φάση να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του Χρέους. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στα εξής: 1)δημόσιο τομέα, 2)στο νέο φορολογικό νόμο καθώς και στο 3)αναπτυξιακό σκέλος για την οικονομία, με ορίζοντα η χώρα να βγει στις αγορές.

«Η σύγκριση με το «Παλιό»

Στο σημείο αυτό, αναμένεται να επιτεθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση, διατυμπανίζοντας το ερώτημα «ποια είναι η δική σας ανάπτυξη; αυτή με τους χαμηλούς μισθούς και ένα περιβάλλον κατεστραμμένο;», «Για ποιό πρωτογενές πλεόνασμα μιλούσαν οι Υπουργοί σας;» ενώ,σε πλήρη συνάρτηση με τα προαναφερθέντα θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (όπως είναι η αξιολόγηση, η ψηφιοποίηση κ.α.) και την ανάγκη θεσμικών αλλαγών τις οποίες χρειάζεται το κράτος και που είναι έτοιμη να «χαράξει» η νέα κυβέρνηση.

«Οι θεσμικές αλλαγές στο Πρόγραμμα του Σύριζα»

Προαναγγέλλοντας την επίσπευση θεσμικών αλλαγών για «την Ελλάδα του αύριο», οι βασικοί στόχοι στους οποίους θα αναφερθεί είναι:
1)χρέος
2)ανάπτυξη
3)μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση

«Πόλεμος σε «διαπλοκή-διαφθορά», και δόλιο κατεστημένο»

Εκτενείς αναμένονται να είναι και οι αναφορές του στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, αφού είναι ένα από τα βασικά «προτάγματα» της νέας κυβέρνησης,που περιέρχεται και ως λύση για τη εξοικονόμηση και Ισοδύναμων μέτρων στα δύσκολα μνημονικά μέτρα.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα δώσει τον τόνο και για τους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, και βέβαια θα αναφερθεί στο προσφυγικό για το οποίο προσφάτως είχε επαφές με την Α. Μέρκελ και τον Β. Φάινμαν, με τον τελευταίο να επισκέπτεται την Αθήνα εντός της εβδομάδος.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει σκοπό να τηρήσει της δεσμεύσεις του ο Προμηθέας της Πολιτικής Α Τσίπρας, αλλά το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κάθε φορά που στο Δελτίο Τύπου λαμβάνουμε συνθετικά με τις λέξεις Πρόγραμμα και δηλώσεις. Και αυτό γιατί ακόμα ρε «Ανδρέα» δεν με έχεις πείσει για την αποφασιστικότητα σου να τα αλλάξεις όλα.Να συγκρουσθείς με το κατεστημένο που σε φορολόγησε στην Αμερική, ή να μην κρέμεται ή ουρά σου κάτω από τα σκέλια των «53″
Πολλοί θα θεωρούν ότι σου φέρομαι με εμπάθεια, αλλά δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν Αλέξη μου πως η παραπλάνηση ψηφοφόρων έπειτα από εσκεμμένα ψέματα εντάσσεται και αυτή στον μακρύ κατάλογο με τις αρετές σου, κάτι που σίγουρα στο εγγυώμαι θα σε κάνει να μετανιώσεις στο εγγύς μέλλον.
Έλεγα να βρω κάτι άλλο να κάνω το απόγευμα αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι λίγο γέλιο ( για κλάματα είμαστε αλλά τέλος παντων) για να ξεφύγω και εγώ βρε παιδί μου και αποφάσισα να παρακολουθήσω τις δηλώσεις σου, όχι γιατί θα πιστέψω βλέποντας σε ότι έχεις αφουγκραστεί και μελετήσει διεξοδικά το Μνημόνιο, αλλά για να κοιτάξω για μια ακόμη φορά το είδωλο σου να έχει ξεχάσει την προμνημονιακή του ταυτότητα και να έχει περάσει σε πρακτικές ανέντιμες και στρεβλές που οι ρίζες τους εδράζονται στο παρελθόν.

Εν κατακλείδι όπως έχω πολλάκις ξαναπεί, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την χώρα,όσο και για την συγκυβέρνηση καθώς θα δοκιμαστούν και οι δύο και θα τεθούν αντιμέτωποι με την λαίλαπα του Μνημονίου.

Παλαιότερα άρθρα: