Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

metanastes-27515
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση παίρνει υπό πιεσμένες συνθήκες άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των έντονων προσφυγικών ροών.

Η πρωθυπουργός κα Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που το έργο τους συνδέεται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είχαν σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το φλέγον ζήτημα.
Μετά και από την ενημέρωσή τους από τα αρμόδια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν ότι:
Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Παλαιότερα άρθρα: