Ταραχές και δακρυγόνα στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση στην πόλη Σουρούτς

konstantinoupoli-dakrigona
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν, θεωρώντας την υπεύθυνη για την επίθεση στην Νοτιοανατολική πόλη της Τουρκίας, Σουρούτς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε επεισόδια. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ενώ η διαδήλωση ήταν ειρηνική, κάποια στιγμή, διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια προς το μέρος αστυνομικών. Φυσικά πάντα υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στην αφορμή των επεισοδίων και την βούληση της αστυνομίας να καταστείλει τη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας τα ως χρήσιμο άλλοθι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κατά κόρον επί κυβερνήσεως και προεδρίας Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η επίθεση στο Σουρούτς, στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 30 άτομα. Ο πιο πιθανός υπεύθυνος για την επίθεση φαίνεται να είναι το Ισλαμικό Κράτος. Δύο είναι κυρίως οι λόγοι που μπορεί να οδήγησαν σε αυτό. Αφενός η πρόσφατη δίωξη και σύλληψη υποστηριχτών του ISIS στην Τουρκία, αφετέρου το γεγονός ότι στην πόλη Σουρούτς διαμένουν πολλοί κούρδοι οι οποίοι συνεισέφεραν στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές στην πόλη Κομπάνι. Μάλιστα δεν είναι ίσως τυχαίο ότι την ώρα που έγινε η επίθεση εορταζόταν στο Σουρούτς η αποστολή ομάδας για την ανοικοδόμηση της μαρτυρικής πόλης του Κομπάνι.

Αυτό που ωστόσο δεν λέγεται αρκετά στα διεθνή μέσα είναι ότι μεγάλο μέρος των πολιτών στην Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνησή τους συνεργάζεται με τον ISIS για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα σε σχέση με την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ αυτή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως συχνά συνέβη στη Μέση Ανατολή, με την εκτροφή εξτρεμιστικών ομάδων από χώρες της Δύσης.

Παλαιότερα άρθρα: