Ταραχές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με φόντο τη διοικητική αυτονομία

hong kong
Διαβάστε επίσης

Του Κωνσταντίνου Παντελή

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μια χαρακτηρισμένη από πολλούς απολιτική πόλη, το Χονγκ Κονγκ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με αίτημα την αληθινή δημοκρατία αντιμετώπισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε κεντρικούς τουριστικούς δρόμους.

Η ακριβής αιτία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης στο Πεκίνο να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή, πυροδοτώντας έτσι αντιδράσεις για τους τριγμούς που δέχτηκε η διοικητική αυτοτέλεια του Χονγκ Κονγκ. Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου, έπειτα από μια πορεία στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και μία μικρή μερίδα μαθητών και η οποία κατέληξε μπροστά από κυβερνητικά κτίρια. Υπήρξαν προσαγωγές, αλλά οι συλληφθέντες απελευθερώθηκαν σε διάστημα μερικών ωρών.

Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση κλιμακώθηκε με μεγάλη ταχύτητα όταν διαδηλωτές άρχισαν να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους το απόγευμα της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απάντησε άμεσα αλλά και σκληρά κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών. Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου είχαν αποκλειστεί.

Επιπλέον, αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν και στο Πεκίνο, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram εξαιτίας του ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές δημοσίευαν εκεί φωτογραφίες από τις ταραχές κι έκαναν ενοχλητικά για τις κινεζικές αρχές σχόλια. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη περίπτωση κυβερνητικής απόφασης περί αποκλεισμού των social media στην Κίνα, καθώς στο παρελθόν έχουν υποστεί ανάλογη λογοκρισία το facebook, το twitter και το youtube.

Συνεπώς, το έλλειμμα δημοκρατίας που υφίσταται και είναι φανερό στην περίπτωσή μας έχει διττή φύση: Αφορά τόσο την άρνηση των κινεζικών αρχών να αποδεχθούν μεγαλύτερη αυτονομία από το Κονγκ, κυρίως μέσω διεξαγωγής αυτόνομων εκλογών, όσο και την κατά το δοκούν επιβολή λογοκρισίας σε μέσα που φοβούνται ότι είναι ανεξέλεγκτα και βέβαια δεν έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν σε περίπτωση κρίσης ή ακόμα και καθαρής κριτικής στις αποφάσεις τους. Και βέβαια οι αρχές στην Κίνα δεν φαίνεται να αλλάζουν άρδην στάση ακόμα και μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου σε ό, τι αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Μολοταύτα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους χώρους των διαδηλώσεων με ειρηνικό τρόπο.

Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Foreign Policy

Παλαιότερα άρθρα: