«Τελειώνουν» τον Τσίπρα;

arena-17-1
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος

Ένας χρόνος «αριστερής διακυβέρνησης» αποδείχθηκε αρκετός για να συζητάμε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, με βασική προεκλογική δέσμευση τη μείωση του ΦΠΑ στη δημόσια εκπαίδευση! Μαγικό;

Εικάζω πως καθώς συμπληρώνεται αυτός ο ένας χρόνος στην πρωθυπουργία, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τη ζωή και τον κόσμο. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά βέβαια, ούτε μιλάω μαζί του. Μπορώ μόνον να υποθέσω πως το δρομολόγιο από την αφετηρία «Τσίπρας – Βαρουφάκης» στον τερματισμό «Τσίπρας – Λεβέντης» θα έχει εμπλουτίσει τις παραστάσεις του πρωθυπουργού μας, σε σχέση με όσα πίστευε και νόμιζε πριν ξεκινήσει αυτή τη «βόλτα».

Στο βαθμό που o Αλέξης Τσίπρας πλέον γνωρίζει για το πώς έχουν τα πράγματα στον «πραγματικό κόσμο» και όχι στις νοητικές προσομοιώσεις της αμέριμνης αριστεράς, υποθέτω ξανά πως ο Τσίπρας, λογικά, ρίχνει όλη μέρα πάνω στο γραφείο του κινέζικα κέρματα “I Ching” με το υπαρξιακό ερώτημα: Να φύγω ή να μείνω;

Κάθε ήρωας δράματος, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη διλημματική κατάσταση, βιώνει τρόπον τινά τη μοναξιά κατά τη «νύχτα της Γεσθημανής», όπου καλείται σε τελική ανάλυση να πιεί το «πικρό ποτήρι» της αποστολής του. Οπότε όπως το έθεσε και μάλιστα σε παντελώς ανύποπτο χρόνο και ο Σπύρος Ριζόπουλος «Θα προλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ να φάει αρνί το Πάσχα;»

Δύσκολο έως αδύνατον. Η απάντηση είναι πλέον καταφανής. Ο ένας χρόνος «αριστερής διακυβέρνησης» έχει αρχίσει να εκνευρίζει φίλους κι αντιπάλους σαν το e-mail που έχει «κολλήσει» και δεν «κατεβαίνει». Οι δημοσκοπήσεις ήδη ξεκίνησαν να δείχνουν τον εκνευρισμό μιας κοινωνίας που διαπιστώνει πως συνέχεια πάει «κουβά». Οπότε κι ο Τσίπρας πάει για «σταύρωση».

Φτάνει κι αυτός – σε έναν εξαιρετικά πυκνότερο πολιτικό χρόνο – στο σημείο όπου οι προκάτοχοί του φρόντιζαν να υποστούν την αναπόφευκτη «σταύρωση» με τρόπο που θα διασφάλιζε κατά το δυνατόν την υστεροφημία τους και θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «εκ νεκρών ανάστασής» τους και μιας «δευτέρας παρουσίας».

Ωστόσο αυτό το «κόλπο», μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν το έχει πετύχει κανείς. Δεν είναι τυχαίο πως ουδείς εκ των «ταχυδακτυλουργών» που προηγήθηκαν του Τσίπρα, κατάφερε τελικά να επιστρέψει μετά τη «σταύρωση» και να πάρει τη ρεβάνς. Αν και όλοι ζουν με αυτό το όνειρο… Και ο Σημίτης. Και ο Καραμανλής. Κι ο Σαμαράς. Ακόμη και ο ΓΑΠ. ‘Άλλο «ταχυδακτυλουργός» κι άλλο … Μάγος, μιας άλλης εποχής.

Στο βαθμό που η δημοκρατία των μέσων λειτουργεί από τη δεκαετία του ’90 και μετά ως μια αέναη κρίση προσώπων και όχι αντικειμενικών ζητημάτων, η πολιτική «αρένα» για να παραμένει «προσωποποιημένη» έχει ανάγκη διαρκώς από «νέο αίμα» που θα κρατάει τον κόσμο «μέσα». Έτσι, καταναλώνουμε περισσότερες «νέες ελπίδες», απ’ όσες μπορούμε να παράγουμε.

Θα πάρει την άγουσα και ο Τσίπρας για μια «βουβή» θέση μεταξύ των «σταυρωμένων» πρώην πρωθυπουργών ή έχει δύναμη για κάτι περισσότερο από αυτό;

Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

Παλαιότερα άρθρα:

7 απαντήσεις στο “«Τελειώνουν» τον Τσίπρα;”

  1. αυτό είναι το πρόβλημα, αν θα μείνει ή θα φύγει ο Τσίπρας για να έρθει ο επόμενος «Τσίπρας» και μετά ο επόμενος και πάει λέγοντας… όσο αγανακτούμε εδώ αλλάζουμε Τσίπρες (αντί ν’αλλάξουμε σεντόνια). Τέτοια ποδοσφαιρική οπτική για το ποιός θα μας κυβερνά… δεν την παλεύω

  2. Επι ένα χρόνο τώρα «τελειώνουν» τον Τσίπρα προφανώς διότι Αυτόν δεν τον ελέγχουν και δεν είναι δικός τους, αλλοιώς θα τον προστάτευαν ως κόρην οφθαλμού. Τρεις φορές αποπειράθηκαν μέσα στο 2015 να τον «τελειώσουν» αλλά δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν στον «ιστορικό συμβιβασμό» όπου εκείνος τους υπέγραψε οτι δήθεν τον νίκησαν και θα τους δώσει δηθεν ΟΛΑ τα λεφτά που τα έχουμε τάχα και δεν τους τα δίναμε, και τώρα γράφουν ιλιγγιωδώς και νέες «ληξιπρόθεσμες» και «ρυθμιστέες» οφειλές, και απ” την άλλη αυτοί του δώσανε ήδη 20 δις «πάλι δανεικά» και τον περνάνε στις «αξιολογλησεις» για να του δώσουν κι άλλα, αφού ούτως ή άλλως το «Ελληνικό χρέος » ξέρουν οτι ΠΟΤΕ δεν θα εξοφληθεί…Για να δούμε τώρα ως το Πάσχα που λες κι εσύ φίλε Ζαχαρία, θα καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν ως τώρα, ή ο Τσίπρας αν δεν αντέξει (λέμε τώρα…) θα το κάνει Πορτογαλια μαζί με τον Κουτσούμπα? Δεν φαντάζομαι να νομίζεις οτι ο Κυριάκος είναι ικανώτερος του Σαμαρά για να τους κάνει τη δουλειά, διότι άν ήταν, δεν θα χρειαζόταν να βγεί ο Τσίπρας…

  3. Ναι τον τελειώνουν. Δε βλέπεις τον Κυριάκο που ξάπλωσε και περιμένει να τον τελειώσουν και να του τον σερβίρουν στο πιάτο γιατί αυτός είναι πιο μάγκας απ” τον Σαμαρά?

  4. Γύρνα στο άλλο πλευρό Τώρα γιατί θα πιαστείς να περιμένεις να «πέσει». Βολέψου με καμιά 10ριά χρόνια πρωθυπουργό. Μετά θα δούμε!!!

  5. You are all ridiculous, clueless ,greedy thieves in power!Jealous is what you do best as well as corrupt ,not one single system works for the people ,just for the bloody puppeteers!Thirty -five years of corruption and repeated history ,excuses ,bad media , no investments and an educational system with no support .A country with public hospitals without linen or gauze and the whole world you live in is a brand!A criminal system that depends on the lawyer knowing the judge ,and the Judge on his mood .there is no way you were prepared to give new politics a chance because your roots are all rotten.

Σχολιάστε