Θέατρο σκιών η ΝΔ μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών

nea-dimokratia-eklogi-proedrou-570-1280x7441
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί ο πρώτος γύρος για την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά από δύο μήνες προεκλογικής περιόδου με αλληλομαχαιρώματα και εσωστρέφεια. Παρόλα αυτά στις 9 το πρωί της Κυριακής αποφάσισε η ΚΕΦΕ να αναβάλλει την διαδικασία λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο είχε εκδηλωθεί νωρίτερα από το Σάββατο από όλες τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Το τεχνικό πρόβλημα 

Πρώτα από όλα η εταιρεία που ανέλαβε να φτιάξει το σύστημα των εκλογών και να προμηθεύσει με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρειαζόταν τα εκλογικά κέντρα ήταν η Info solutions, μία εταιρεία που είχε παίξει ρόλο σε πολλές εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας, και η οποία δεν έχει ούτε ιστοσελίδα που να αναφέρει το έργο της.

Δεύτερον, η εταιρεία αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από όλη την ΚΕΦΕ συμπεριλαμβανομένων και των αντιπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων για την διεκδίκηση της Προεδρίας, καθώς εκείνη είχε την πιο χαμηλή και συμφέρουσα προσφορά από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Τρίτον, το τεχνικό πρόβλημα διαπιστώθηκε από τα εκλογικά κέντρα, όταν έφτασαν τα τάμπλετ και οι κάρτες που περιείχαν το λογισμικό για να υπάρχουν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Φυσικά τα τάμπλετ και οι κάρτες είχαν διαφορετικούς αριθμούς με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη δοκιμή και ζητήθηκε από τις ΝΕΦΕ να ειδοποιήσουν την ΚΕΦΕ να αλλάξουν τις κάρτες και τα τάμπλετ, διότι ήταν λανθασμένα και αυτό φυσικά έγινε, αλλά εν μέρει γιατί διαπιστώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το πρωί της Κυριακής και ενώ είχαν προειδοποιηθεί για το πρόβλημα τα μέλη της ΚΕΦΕ έπεσε το σύστημα που είχε φτιάξει η εταιρεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η εκλογική διαδικασία και για πρώτη φορά στην ιστορία της η Νέα Δημοκρατία να μην μπορέσει να κάνει την εσωτερική εκλογική διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της και ενώ ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στα εκλογικά κέντρα.

Πόλεμος ανακοινώσεων 

Όπως ήταν επόμενο οι υποψήφιοι δημοσίευσαν ο καθένας διάφορες ανακοινώσεις που εμφάνιζαν το ποιος έφταιγε και ποιος έχει την ευθύνη για το σύνολο της διαδικασίας και φυσικά μετά από ανακοίνωση του κ. Μεϊμαράκη ότι θα παραιτηθεί όταν και οι υπόλοιποι παραιτηθούν από τις θέσεις τους, οι κ.κ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους τέσσερις ήθελαν να φύγει ο κ. Μεϊμαράκης από την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και να οριστεί άλλος Πρόεδρος, ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα ομαλά στην εκλογή Προέδρου, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θεωρούσαν πως ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕ και Γενικός Γραμματέας του κόμματος έπρεπε να παραιτηθεί από την θέση του.

Τελικά την Τρίτη το απόγευμα εφόσον είχε προηγηθεί ο ορισμός του Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη, ως Αντιπροέδρου του κόμματος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ Ευάγγελος Μεϊμαράκης παραιτήθηκε από Πρόεδρος ορίζοντας τον Αντιπρόεδρο κ. Πλακιωτάκη μεταβατικό Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μέχρι να γίνουν οι εκλογές, οι οποίες φημολογείται ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 13/12.

Τις πταίει 

Το ερώτημα όλων των ψηφοφόρων, φίλων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι «Ποιος φταίει για την αναβολή των εκλογών της Ν.Δ;». Το ερώτημα αυτό στην ουσία μπορεί να απαντηθεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα σε ποια θέση και τι γνωρίζει ο καθένας για την διαδικασία.

Παρόλα αυτά το προφανές είναι ότι μερίδιο ευθύνης μοιράζεται, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης που ως Πρόεδρος γνώριζε ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να μην είναι τόσο καλή, ώστε να αναλάβει αυτές τις εκλογές, όσο και ο κ. Παπαμιμίκος που θα μπορούσε να είχε αναβάλλει την διαδικασία από την Παρασκευή ή να καταβάλλει κάθε προσπάθεια τους δύο μήνες αυτούς που γινόταν η προεκλογική εκστρατεία να βρει εναλλακτική πρόταση.

Γενικά όμως δεν μπορεί να φταίει μόνο ο κ. Παπαμιμίκος ως Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, αλλά και όλη η εφορευτική επιτροπή που συνεδρίαζε μέχρι τελευταία στιγμή προκειμένου να ορίσει την διαδικασία και δεν κατάφερε να φτιάξει ένα δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με το ηλεκτρονικό σύστημα. Χρόνος υπήρχε και ήταν και παραπάνω από ότι έπρεπε, οπότε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής.

Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων

Μέσα στην όλη κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα δεν περίμενε ποτέ κανένας δύο από τους υποψηφίους για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται σε αντιπαράθεση σε τηλεοπτική εκπομπή προκειμένου να δείξει ο ένας στον άλλον τις γνώσεις που έχει για το καταστατικό της παράταξης.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Γεωργιάδης ήρθαν σε αντιπαράθεση για θέματα που αφορούσαν την διαδικασία και την παραίτηση του πρώτου από την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα απαράδεκτο αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτήν την στιγμή, κάτι που θα έπρεπε να το έχουν υπόψη τους οι δύο συνυποψήφιοι.

Εν κατακλείδι, θα περίμενε κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση να επιταχύνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις διαδικασίες ανάδειξης του Προέδρου της ΝΔ, ιδίως όταν βλέπει πόσο δύσκολα γίνονται τα πράγματα από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μην έχει αντιπολίτευση για τόσους μήνες και να γίνονται όλα αυτά τα γεγονότα στην παράταξη, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά σημάδια διάλυσης την χειρότερη χρονική στιγμή. Θα έπρεπε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να αρχίσει την αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία.

Παλαιότερα άρθρα: