Θετικό πρόσημο στο πρώτο εξάμηνο διοίκησης Κατρίνη στον ΟΚΑΝΑ

katrinis OKANA
Διαβάστε επίσης

Μάχη επιβίωσης έδινε ο ΟΚΑΝΑ όταν πριν από 6 μήνες όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ ο Μιχάλης Κατρίνης. Με ανεξόφλητες υποχρεώσεις από το παρελθόν ύψους 20 εκατ. ευρώ και ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2014, η απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο φαίνεται πως κερδήθηκε.

Ήδη σημειώνονται σοβαρές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ οι οποίες υπηρετούν αποτελεσματικά το τρίπτυχο: Διαφάνεια, Οικονομική Εξυγίανση και Διεύρυνση των ωφελουμένων από τις υπηρεσίες.
Στον απολογισμό του εξαμήνου είναι διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει να επιδείξει ανάμεσα στα άλλα την καθολική εφαρμογή της ‘‘Διαύγειας’’ στο σύνολο των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων του Οργανισμού, τη θέσπιση της ψηφιακής υπογραφής, που αποτελεί χτύπημα ενάντια στη γραφειοκρατία, διαδικασίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, διαδικασίες τήρησης μητρώου προμηθευτών και μητρώου συμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο εξάμηνο για πρώτη φορά, καθιερώθηκε η καθημερινή καταγραφή κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων με ακρίβεια mg και τον έλεγχο της κατανάλωσης από την κεντρική διοίκηση ώστε να αποφεύγονται πιθανές σπατάλες και υπερβάσεις.

Οι προσπάθειες φαίνεται πως πιάνουν τόπο. Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο ο ΟΚΑΝΑ προχώρησε σε εισαγωγές 750 νέων θεραπευομένων στην Αττική χωρίς να ανοίξει καινούρια μονάδα και χωρίς να προσλάβει ούτε ένα άτομο, υλοποιώντας στρατηγική για τον πρακτικό μηδενισμό της λίστας αναμονής σε λίγους μήνες.

Ταυτόχρονα ο ΟΚΑΝΑ επικαιροποιεί το θεραπευτικό του πλαίσιο ώστε να προσφέρει ασφαλή θεραπεία σε όσο το δυνατόν περισσότερους, αποστιγματίζοντάς τους σταθεροποιημένους θεραπευόμενούς του.

Η αλλαγή ηγεσίας και πλεύσης στον ΟΚΑΝΑ εξασφάλισαν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 8,9 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και αξίζει εδώ να τονιστεί πως η διοίκηση του Οργανισμού πήρε αμέσως την απόφαση να μπουν ορκωτοί λογιστές ώστε ο ΟΚΑΝΑ να γυρίσει πραγματικά σελίδα και εφεξής να υπάρχει καθαρή και διάφανη εικόνα για τα οικονομικά του.
Με δεδομένο πως η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΚΑΝΑ αποτελούν προϋπόθεση της λειτουργίας του, για να συνεχίσει να υπάρχει, για να προσφέρει διευρυμένες δράσεις και υπηρεσίες σε χιλιάδες θεραπευόμενους, εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, τα βήματα που έγιναν γεννούν αισιοδοξία. Έστω κι αν συναντούν τις αντιδράσεις κάποιων λίγων που είχαν βολευτεί μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας. Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Το σημαντικό είναι να μπορεί ο ΟΚΑΝΑ να μεταδίδει με αξιοπιστία το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας.

Παλαιότερα άρθρα: