Θλιβερά και τραγελαφικά γεγονότα στο Ναό της Δημοκρατίας

H dhmokratia egine “baridi” gia thn “oikonomia”;
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Την Παρασκευή το πρωί ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο, για το οποίο διαπραγματεύτηκε η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δυο κομμάτων που έως τώρα είχαν τροχοδρομησει πάνω σε αντιμνημονιακά συνθήματα και διακήρυτταν πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλο μνημόνιο, κάτι που όπως φαίνεται οι ίδιοι αναίρεσαν με την απόφαση τους αυτή.

Πέρα από αυτά το ζήτημα που τέθηκε είναι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται ως επιεικώς απαράδεκτη για τρεις λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το νομοσχέδιο άργησε να συμφωνηθεί και να κατατεθεί ως κατεπειγον νομοσχέδιο στην Βουλή με αποτέλεσμα να εγερθούν λογικές αντιδράσεις τόσο από την Πρόεδρο της Βουλής, όσο και από τους υπόλοιπους βουλευτές. Δεν γίνεται ένα τόσο σοβαρό θέμα να συζητείται μέσα σε μια μέρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η στάση της Προέδρου της Βουλής που κρίνεται ως επιεικώς απαράδεκτη, διότι δημιουργούσε κωλύματα στην διαδικασία. Δεν είναι δυνατό να συνεδριάζει η ολομέλεια από τις 02:30 μέχρι τις 11:00, διότι η ίδια η Πρόεδρος δημιουργούσε προβλήματα αναφέροντας τυπικές διατάξεις κυρίως στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι όλη η συζήτηση ήταν εκτός θέματος. Συζητούσαν για θέματα εκλογών, για θέματα πεπραγμένων προηγούμενων Κυβερνήσεων, για σκάνδαλα, αλλα για το θέμα, δηλαδή για τη ανάλυση του τρίτου μνημονίου δεν μίλησε κανείς από τους αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού.

Η ψηφοφορία έγινε στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής και είχε πολλές εκπλήξεις, όπως ότι πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μειωθεί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε με 117 βουλευτές υπέρ, ενώ κατα ψήφισαν 32 βουλευτές και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές και ήταν ένας που ήταν απών. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, διαμορφώνοντας μια πλειοψηφία των 222 ψήφων υπέρ.

Όπως γίνεται κατανοητό πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία έχει χαθεί και ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση προκειμένου να δώσει άλλη μια ευκαιρία στους βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο. Οι εκλογές πλέον είναι προ των πυλών με πιθανότερες ημερομηνίες την 13η Σεπτεμβρίου ή 20η Σεπτεμβρίου προκειμένου να μην μπορέσει ο κ Λαφαζάνης να φτιάξει τώρα το κόμμα με τους καταψηφισαντες.

Έν κατακλείδι, η Κυβέρνηση με βασικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν μπορεί να στηριχτεί και καταρρέει μέρα με την μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα και λόγω των οικονομικών προβλημάτων και για το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Γενικά το κόμμα φαίνεται πως δεν ήταν σε κυβερνητική ετοιμότητα και πως δεν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να είναι ενωμένο, με αποτέλεσμα να διαλύεται σε πολλά κομμάτια.

Παλαιότερα άρθρα: