Την πρόταση του ΟΗΕ εξετάζει η συριακή αντιπολίτευση

ohe isis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η κύρια ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης εξετάζει την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Staffan de Mistura, που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από την πρώτη τους συνάντηση την Κυριακή.

Εκπρόσωποι της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (HNC), η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και συγκεντρώνει στους κόλπους της πολιτικούς και στρατιωικούς αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα αποχωρούσαν από τις συνομιλίες της Γενεύης, εάν συνεχίζονταν τα δεινά των αμάχων στη Συρία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στοχεύει στην έναρξη συνομιλιών διάρκειας έξι μηνών, με επίκεντρο την επίτευξη ευρείας κατάπαυσης του πυρός, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Μετά από τις αρχικές προειδοποιήσεις της HNC για την παύση των αεροπορικών επιδρομών στις συριακές πόλεις ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των «εκ του σύνεγγυς συνομιλιών», φάνηκαν κάποια σημάδια υποχώρησης εκ μέρους της συριακής αντιπολίτευσης την Κυριακή το βράδυ .

Ο εκπρόσωπος του HNC, Salim al-Muslat περιέγραψε τις συζητήσεις με τον de Mistura ως πολύ θετικές και ενθαρρυντικές, «σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα». Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε για αρκετές ώρες αργότερα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, την Κυριακή, για να συζητήσει την πρόταση.

Το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί και με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης τη Δευτέρα το πρωί και ακολούθως πάλι με την HNC τις απογευματινές ώρες.

«Ο De Mistura τους έκανε μια πρόταση, και αυτό τους δελεάζει (σσ την αντιπολίτευση) να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ συνετή επιλογή», ανέφερε σχετικά με το θέμα δυτική διπλωματική πηγή.

Η αντιπροσωπεία της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης επιδιώκει σε πρώτη φάση την άρση των επιθέσεων εναντίον αμάχων στις αντίστοιχες περιοχές, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την άρση των αποκλεισμών.

«Θέλουν απτές και ορατές κινήσεις άμεσα. Κινήσεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός υγιούς κλίματος διαλόγου στις διαπραγματεύσεις», είπε η ίδια πηγή. «Ορισμένα πράγματα, όπως το τέλος των βομβαρδισμών, δεν είναι δυνατόν να συμβούν αμέσως βέβαια, εντούτοις ευκολότερη φαίνεται να είναι η απελευθέρωση των αμάχων, γυναικών και παιδιών».

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: