Τι απάντησε ο Α. Τσίπρας στον Γιούνκερ όταν είδε την πρότασή του

tsipras-aleksis2
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, αποκαλύπτει τους διαλόγους που έλαβαν χώρα στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Ντάισενμπλουμ. Το βράδυ της 3ης Ιουνίου συναντήθηκαν για πέντε περίπου ώρες οι τρεις άνδρες, όπου και παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις για τη συμφωνία με τους εταίρους. Ως απάντηση ο Γιούνκερ έδωσε στον Τσίπρα ένα πεντασέλιδο κείμενο το οποίο άφησε τον έλληνα πρωθυπουργό εμβρόντητο, αφού έβαζε ζητήματα που είχαν βγει εντελώς εκτός συζήτησης τους τελευταίους τρεις μήνες των τεχνικών και πολιτικών συζητήσεων.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ και ραγδαία αύξηση ΦΠΑ ήταν κάποια από αυτά ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά για ελάφρυνση του χρέους, για τη χρηματοδότηση και το αναπτυξιακό πακέτο, δηλαδή τα βασικά θέματα που συζητούσαν Ελλάδα και Θεσμοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του ζήτησαν 45 λεπτά για να μελετήσουν το κείμενο. Έπειτα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων κλήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κ. Χουλιαράκης, ενώ στην αίθουσα εισήλθαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε να μάθει ποιος συνέγραψε το κείμενο αυτό και με ποια λογική συντάχθηκε. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ απάντησαν πως το κείμενο αντανακλά τις απόψεις των Θεσμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο. Γίνεται έτσι ακόμη πιο φανερό ότι οι δανειστές έκαναν αυτή την πρόταση ως κίνηση αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, ή όπως είπε ο ίδιος ο Τσίπρας στην ελληνική Βουλή, ένα διαπραγματευτικό τρικ. Και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαφανιστεί αυτό το κείμενο άμεσα ακόμη και αν δεν αποσυρθεί επισήμως.

Εκεί ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους συνομιλητές του ότι αυτό το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, προσθέτοντας ότι η μόνη βάση συζήτησης είναι το κείμενο της ελληνικής πρότασης που συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις των θεσμών. Ακολούθησε μαραθώνια σύσκεψη η οποία φαίνεται ότι έληξε με τον Τσίπρα να δίνει το δικό του τελεσίγραφο λέγωντας «αυτά τα μέτρα που περιέχονται στο κείμενο δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από Έθνος της Κυριακής και koytitispandoras.gr

Παλαιότερα άρθρα: