Τι δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Sigmar_Gabriel-2009_ArM
Διαβάστε επίσης

«Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και αναγνώριση της κοινωνικής κατάστασης στην χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ισπανός ομόλογός του, Λουί Ντε Γκίντος. Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει και ζήτησε να μην χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Γερμανία.

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρουν εργασία. Η κοινωνική εξαθλίωση είναι τρομερή. Κατά το παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, αλλά όχι τους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει αύριο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρέπει και αν μπορεί να το κάνει, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο «Σχέδιο Γιούνκερ» για επενδύσεις στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας πχ. στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, κάπως σαν μια μοντέρνα εκδοχή του παραμυθιού «τα καινούργια ρούχα του βασιλιά»», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης τόνισε ότι δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Παλαιότερα άρθρα: