Τί είπαν τηλεφωνικά Ομπάμα-Ολάντ για τα πυρηνικά του Ιράν

c923191004cab5a0af08e565e71c2acb_XL
Διαβάστε επίσης

Την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν οι αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, η οποία όπως είπαν θα απαντά «πλήρως και με επαληθεύσιμο τρόπο» στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με το megatv.com, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας οι δύο ηγέτες επεσήμαναν επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει μέτρα «για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που απομένουν», όπως ανακοίνωσε ο ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όπως προστίθεται, Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν επίσης και για την κρίση στην Ουκρανία. Κατά την ανακοίνωση της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, η γαλλική προεδία είχε σημειώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να υπάρξει μια συμφωνία που να επιτρέψει ότι «θα υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη για το γεγονός ότι το Ιράν αποκηρύσσει τα πυρηνικά όπλα».

«Η γαλλική θέση είναι απλή: ναι, το Ιράν μπορεί να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Ολάντ στη διάρκεια συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παλαιότερα άρθρα: