Τι είχε πει πραγματικά ο Παΐσιος; Κάποιους θα στεναχωρήσει…

geron paisios
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Είτε από αφέλεια, είτε από πονηρία πολλοί Έλληνες αναπαράγουν τις τους λόγους του Αγίου Παισίου εντάσσοντάς τους σε μία εθνικοπολιτική ατζέντα κατά πώς τους συμφέρει και πώς τους ευχαριστεί. Ξεσπαθώνουν και οι άλλοι, οι «φωνές του ορθού λόγου» και του «πνεύματος της αναγέννησης» και χωρίς καμία έρευνα και χλευάζουν ένα πρόσωπο που για τους πιστούς έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία.

Τι είχε όμως πραγματικά πει ο Γέροντας Παίσιος; Άσχετα με το αν πιστεύει κανείς ή όχι είναι σημαντικό να διαβάσει και να καταλάβει πως τίποτα δεν είναι τελείως αθώο. Ακόμη και αυτοί που διαρυγνύουν τα ιμάτιά τους για το πόσο υπολείπονται τον Άγιο, τον λογοκρίνουν και χρησιμοποιούν κατά το πώς τους συμφέρει τους λόγους του.

Ίσως λοιπόν τους στεναχωρήσει λίγο ο Άγ. Παίσιος αφού όπως είχε πει, «Τώρα δεν πάμε να υπερασπιστούμε την Πατρίδα ή για να αγνωνιστούμε, να μη μας κάψουν οι βάρβαροι τα σπίτια μας. Ούτε πάμε για ένα έθνος ή για μια ιδεολογία. Τώρα πάμε ή για τον Χριστό ή για τον διάβολο. Είναι καθαρό μέτωπο… Πάντως, θα δούμε φοβερά πράγματα. Θα δοθούν πραγματικές μάχες.» Και υπενθύμισε το γραφθέν στην Αποκάλυψη που ανέφερε ότι «Οι άγιοι θα αγιαστούν περισσότερο και οι ρυπαροί θα γίνουν ρυπαρότεροι.» (Αποκάλυψη, ΚΒ” 11).
Ξεκαθάριζε ότι η μάχη δεν θα γίνεται ούτε για Έθνος, ούτε για ιδεολογία. «Νιώθω μέσα μου μια παρηγοριά. Μια μπόρα είναι, και ο αγώνας έχει αξία, γιατί τώρα δεν έχουμε εχθρό τον Αλή Πασά, ή τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι, αλλά τον διάβολο.»

Τονίζουμε ότι αυτά δεν είναι ανάγκη να τα υιοθετήσουν όσοι δεν θέλουν. Αυτό που όμως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πρώτοι από όλους οι πιστοί, είναι να μη χρησιμοποιούν τους Αγίους για να ικανοποιήσουν εμμονές σχετικά με πολιτικές και γεωστρατηγικές ατζέντες. Τουλάχιστον αυτό.

Παλαιότερα άρθρα: