Τί να περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup;

eurogroup_dnt_aksiologhsh
Διαβάστε επίσης

Μάχη αναμένεται στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα συμμετέχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι όλων αυτών των γραφειοκρατών, καθώς η πίεση προς την Ελλάδα όλο και εντείνεται με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία.

Κεντρικά ζητήματα αποτελούν η οοκλήρωση της αξιολόγησης, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2030, οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και ορισμένα κοινωνικά μέτρα που ζητά η κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι επικεφαλής των θεσμών έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, από τον Π. Μοσκοβισί που «Ελπίζει και επιθυμεί μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup» μέχρι τον Γ. Ντάισελμπλουμ που «Αισιοδοξεί για συμφωνία στο Eurogroup.

Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας να αποτελέσει μια βασική αιτία ώστε οι επενδυτές να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα, η τελική απόφαση, όμως, θα είναι πολιτική. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα καθαρό «διάδρομο» μέχρι το δημοψήφισμα στην Βρετανία και η Ελλάδα χρειάζεται αρκετά δισ. ευρώ για να πάρει μπρος η ανάπτυξη, παρά τις εισηγήσεις διαφόρων «συνήθης υπόπτων».

Πιθανόν το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά αυτό ας απασχολήσει περισσότερο τη Γερμανία.

Παλαιότερα άρθρα: