Τι προκαλεί το σeξ στον εγκέφαλο

sex mind
Διαβάστε επίσης

Δεν είναι εύκολο να μελετήσουν οι ερευνητές το θέμα αυτό, όμως το κουβάρι του μυστηρίου έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Δείτε τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του εγκεφάλου εν ώρα… σeξ.

1. Το σeξ δρα σαν ναρκωτικό
Η απόλαυση που νιώθουμε, σύμφωνα με το onmed, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το κέντρο της ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας. Η ντοπαμίνη εξηγεί επίσης την ευφορία που προκαλούν συγκεκριμένες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Η καφεΐνη, η νικοτίνη και η σοκολάτα διεγείρουν επίσης το κέντρο της ανταμοιβής του εγκεφάλου.

2. Το σeξ μερικές φορές μας χαλάει τη διάθεση
Έχει παρατηρηθεί, κυρίως σε γυναίκες, ότι μετά το σeξ μπορεί να επικρατήσει ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας (postcoital dysphoria). Δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, όμως πιθανή εξήγηση είναι οι τύψεις που επικρατούν μετά το σεξ ή το αίσθημα ότι το σeξ ήταν εξαναγκαστικό.

3. Το σeξ καταπραΰνει τον πόνο
Δύσκολα σκεφτόμαστε το σeξ όταν πονάμε, αξίζει όμως μια προσπάθεια. Μελέτες δείχνουν ότι το σeξ μπορεί να καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, ενώ παράλληλα αυξάνει την αντοχή μας στον πόνο. Η πιο πιθανή εξήγηση στο φαινόμενο αυτό είναι η επίδραση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης με αναλγητική δράση.

4. Το σeξ μας κάνει να ξεχνάμε
Είναι δυνατό να εμφανίσει κανείς συμπτώματα αμνησίας μόνο για ωρισμένα μεμονωμένα γεγονότα (transient amnesia). Η απώλεια της μνήμης είναι αιφνίδια αλλά παροδική και δεν οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή. Μπορεί να αποδοθεί στο έντονο σeξ, το συναισθηματικό στρες, τον ήπιο τραυματισμό στο κεφάλι, ένα χειρουργείο ή την εμβύθιση σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Η απώλεια μνήμης διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν αποτυπώνονται νέες αναμνήσεις.

5. Το σeξ ενισχύει μακροπρόθεσμα τη μνήμη
Δύο μελέτες έχουν υποδείξει πως το συχνό σeξ βοηθά στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου στα ποντίκια, συγκεκριμένα στη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη (ιππόκαμπος). Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τον άνθρωπο.

6. Το σeξ μας ηρεμεί
Το σeξ βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παράγοντα που επηρεάζει τις αντιδράσεις μας σε συνθήκες στρες.

7. Το σeξ μας νυστάζει
Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στον αντρικό πληθυσμό. Ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα μετά την εκσπερμάτιση. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και σεροτονίνης, επέρχεται η χαλάρωση και η γλυκιά υπνηλία.

Παλαιότερα άρθρα: