Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν τα πράγματα με τις αγορές δυσκολέψουν;

syriza agores
Διαβάστε επίσης

Εχθές το πρωί ο Νίκος Βούτσης, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο σκάι και τον Παύλο Τσίμα απάντησε στο πλέον καυτό ερώτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη αφιλόξενη στάση των αγορών, όπως παρουσιάστηκε το φαινόμενο μόλις λίγες μέρες πριν, με το χρηματιστήριο να τρώει γερή σφαλιάρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.

Ο Βούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μας ακούσατε εμάς ποτέ να πούμε ότι παρατάμε όλα τα προγράμματα και κάνουμε κάτι άλλο;» εξηγώντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να χωρέσει στο «στενό παπούτσι» ενός πολιτικού σχεδίου που έστησε μετά την ήττα των ευρωεκλογών, τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας, αποτυγχάνοντας πλήρως. Το «στενό παπούτσι» είναι η αντίδραση των αγορών, ενώ το «πολιτικό σχέδιο» Σαμαρά ήταν οι εξαγγελίες για έξοδο από την επιτήρηση του ΔΝΤ και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό από τις αγορές.

Ο ίδιος λοιπόν ξεκαθάρισε ότι η ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να φύγει πρόωρα από το όποιο πρόγραμμα στήριξης συμφωνηθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα όμως εμφανίστηκε μια αντίφαση στα λεγόμενά του. Από τη μία τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ακόμη και αν χρειαστεί να μην πληρώσει κάποια δόση σε μια δεδομένη στιγμή. Στην ερώτηση του Τσίμα, αν προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και μονομερείς ενέργειες, ωστόσο απάντησε όχι.

Ο Νίκος Βούτσης εξήγησε πως αν δεδομένου κάποιου προϋπολογισμού η κυβέρνηση αδυνατούσε να πληρώσει μια δόση, αυτό δε θα αποτελούσε ούτε στάση πληρωμών, ούτε κάποια μονομερή ενέργεια. Θα ζητούνταν απλώς η «κατανόηση» από τους εταίρους μας.

Στο εύλογο ερώτημα, αν αυτή η κατανόηση δεν επιδεικνυόταν από τους δανειστές μας, απάντησε ότι ιστορικά «έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα» στηριζόμενος στο ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα αυτή τη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η σταθερότητα. Με την Ολλανδία να χάνει το τρίτο Α και τη Φιλανδική οικονομία να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση η Ευρώπη το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν η αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μετά από μεγάλες ενέσεις χρηματοδοτήσεων από τους εταίρους.

Τόνισε ωστόσο ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καμία αξία αν δε διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει την πάγια θέση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης θα αποτύχει χωρίς την απελευθέρωση του τεράστιου βάρους του χρέους που την κρατά στάσιμη. Επί πλέον ξανά σήμερα μετά από τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο στηρίζει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας στις συνέπιες για την Ευρώπη σε περίπτωση έντονης αποσταθεροποίησης. Δεν γνωρίζουμε αν σήμερα, πείθει περισσότερο από τότε, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει αντίπαλο δέος προς αυτή τη στρατηγική. Αφού δοκιμάσαμε όλα τα άλλα, τώρα μένει να διαπραγματευτούμε.

Παλαιότερα άρθρα: