Τι θα πληρώσουμε για τις χωματερές

img20227_273ca5f0ff3d5b7e84af7d1103409f60
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο έως ότου κλείσει και η τελευταία χωματερή, είναι τελικά το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ μοιάζει τελικά ήπια για την χώρα μας. Το εφάπαξ πρόστιμο είναι μικρότερο απο ότι αναμενόταν, καθώς η αρχική εισήγηση ήταν 22 εκατ. ευρώ  ενώ δίνεται και εξάμηνη επιπλέον προθεσμία ώστε να κλείσουν οι χωματερές και να πληρωθεί το εξαμηνιαίο πρόστιμο, το οποίο αρχίζει να μετράει απο τον Ιούνιο του 2015. Το πρόστιμο αυτό όμως είναι μεγαλύτερο από την αρχική εισήγηση η οποία προέβλεπε ημερήσιο πρόστιμο 54.450 ευρώ, δηλαδή περίπου 9,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο.  Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται κάθε εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που και έκλεισε και αποκαταστάθηκε

Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας τιμωρείται με πρόστιμο για τις χωματερές. Η πρώτη ήταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, για τον Κουρουπητό. Το πρόστιμο που υποχρεώθηκε να καταβάλει η χώρα μας τότε ήταν 5,4 εκ. ευρώ.

Τα πρόστιμα αυτά σύμφωνα με τον νόμο θα πληρώσουν οι Δήμοι -άρα οι δημότες- στους οποίους ανήκουν οι χωματερές. Παρόλα αυτά δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της απαραίτητης κοινής υπουργικής απόφασης και έτσι υπάρχει πιθανότητα τελικώς να πληρωθούν από τα ταμεία του Δημοσίου.

 

Παλαιότερα άρθρα: