Τιτανομαχία με νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη

tsipras_mitsotakis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Αφορμή για το σημερινό άρθρο η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που έγινε την Τρίτη κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού για την διαπλοκή. Βλέποντας ο Αλέξης Τσίπρας ότι λόγω των φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και των προβλημάτων που απορρέουν από το προσφυγικό, επέλεξε να προχωρήσει σε μία συζήτηση για την διαπλοκή προκειμένου να μπορέσει να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα της κοινωνίας απέναντι του, αλλά και να εμψυχώσει κατά μία έννοια τους βουλευτές του κόμματος του.

Στην συζήτηση αυτή σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το τρίτο μνημόνιο και αναφέρθηκαν και στο ζήτημα του προσφυγικού. Βέβαια εκείνοι που όπως ήταν αναμενόμενο μονοπώλησαν την βραδιά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δεύτερο να είναι εμφανώς πιο επιθετικός, αλλά δεν αφέθηκε σε κούφιες κατηγορίες, αλλά σε κατηγορίες βασισμένες σε αδιάσειστα στοιχεία.

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του άρχισε να παραθέτει τις 13 παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά την περίοδο των προηγούμενων Κυβερνήσεων και αργότερα ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού του κράτους με την εταιρεία Siemens.

Στην δευτερολογία του προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ στην οποία μάλιστα προσδιόρισε πως το πόρισμα θα προκύψει περί τα τέλη Μαΐου.

Βέβαια ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σκάνδαλα έμεινε στην περιγραφή των σκανδάλων χωρίς να παραθέτει ούτε ονόματα ούτε στοιχεία σχετικά με τα σκάνδαλα που ανέφερε. Μάλιστα προς το τελείωμα του λόγου του ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία όταν γίνουν εκλογές θα ηττηθεί, όπως ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και περιέγραψε με μελανά χρώματα και το προσφυγικό ζήτημα λέγοντας τα κάτωθι: «Ο δήθεν ανθρωπισμός της αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης. Σήμερα επιτρέπετε να γίνει ο Πειραιάς μια νέα Ειδομένη. Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων επενδυτές; Με τις ανοησίες σας θα κάνετε όλους τους επενδυτές μετανάστες» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για διάλυση του συστήματος υγείας και της παιδείας αλλά και για νέα φοροκαταιγίδα.

«Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοφανή φοροκαταιγίδα στη μεσαία τάξη. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητά σας. Η κρίση έχει μετατραπεί σε μια καθολική κρίση της κοινωνίας. Δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εφόσον περιέγραψε την κατάσταση για πρώτη φορά ζήτησε εκλογές και παραίτηση του Πρωθυπουργού. Αξίζει να αναφερθεί μία πολύ σωστή παρατήρηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δείχνοντας το σκίτσο του Αρκά αναρωτήθηκε αν η συζήτηση ήταν μια ακόμα τεχνική της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, ιδιαίτερα την στιγμή που εκκρεμούν τόσο σοβαρά ζητήματα όπως το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην εξεταστική επιτροπή που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής με την πρόταση που κατατέθηκε την Τετάρτη της ΝΔ σχετικά με την σύγκληση μίας εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα ακόλουθα:

1) Tα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls)

2) Tην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

3) Επίσης θα διερευνήσει εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

4) Θα διερευνήσει ακόμα εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

Η παραπάνω πρόταση της ΝΔ για σύγκληση της εξεταστικής επιτροπής δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση, με την αιτιολογία πως η Κυβέρνηση έχει εξηγήσει το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο έγινε η επιβολή των capitalcontrols, και λέει ακόμα πως η συγκεκριμένη επιτροπή προτάθηκε από την ΝΔ προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση του Πρωθυπουργού για την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τα οικονομικά σκάνδαλα.

Εν κατακλείδι, για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση που δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μάλιστα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως πλέον το μεγάλο της πλεονέκτημα ως μία νέα και αδιάφθορη Κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταρρίπτεται, καθώς πλέον κυβερνά την χώρα και έχει μόνη της προχωρήσει σε όλα όσα η ίδια έλεγε ότι δεν θα έκανε σε περίπτωση εκλογής. Μήπως έχει αρχίσει να γυρίζει ο τροχός?

Παλαιότερα άρθρα: