Το Αιγαίο θωρακίζεται με θερμικές κάμερες και ραντάρ~Στοίχημα της κυβέρνησης να μη γεμίσει Μόριες η χώρα

moria_0
Διαβάστε επίσης

Συνολικά 61 πλέον σκάφη του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού επιστρατεύτηκαν στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τα οποία και επιτηρούν. Παράλληλα, διεξάγονται συνεχείς περιπολίες, ενώ έχουν προστεθεί 125 ακόμα στελέχη του λιμενικού και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα της κυβέρνησης θα είναι και η προμήθεια και ενεργοποίηση ενός συστήματος θερμικών καμερών, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για την παραλαβή και εγκατάστασή τους σε 35 παρατηρήτρια του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για κάμερες και ραντάρ που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη με δυνατότητα εντοπισμού ακόμα και μικρών σκαφών μήκους δυο μέτρων σε απόσταση άνω των 50 ναυτικών μιλίων. Το σύστημα θα μεταδίδει απευθείας εικόνα στο θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αναλαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Η όξυνση του μεταναστευτικού οδήγησε τη Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα και Ιταλία στην εκπόνηση ενός σχεδίου. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση ενός συστήματος ταχείας αντιμετώπισης όλων όσων διασώζονται στη Μεσόγειο. Θα περνούν από έλεγχο και θα επιστρέφονται στις χώρες τους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουμε ένα μεταναστευτικό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας πως στο σύνολο της επικράτειας «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί».

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα είναι να περιοριστούν οι εισροές στην πηγή, στα τουρκικά παράλια και στην ενδοχώρα της και κάλεσε την Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει από πλευρά της τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται σύντομα να κλείσει την κάνουλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και την Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016.

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες- μετανάστες στην Μεσόγειο, περίπου 45.600 από τις συνολικά 77.400 αφίξεις.

Με στόχο να τον συμμορφώσουν με το διεθνές δίκαιο μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες στην Άγκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ακολούθως θα βρεθούν στην Αθήνα για σύσκεψη με τις ελληνικές αρχές. Και ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα φτάνει στην Τουρκία.

Το μόνο θετικό είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος. Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε «χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό». Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία αναμένεται, επίσης, να μεταφέρουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Την Τετάρτη 400 άτομα έφυγαν από το νησί της Μυτιλήνης στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσυμφόρησης που θα υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες, αλλά κατέφτασαν και νέοι.

Παράλληλα, η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη, με περισσότερους από 1.000 Αφγανούς να φωνάζουν «Azanti» – «ελευθερία», αποκλείοντας έναν κεντρικό δρόμο και κρατώντας ένα ομοίωμα ενός νεκρού άταφου ανθρώπου. Στη μικροσκοπική Σύμη εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το νησί μετά την «απόβαση» περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών.

Έντονη δυσφορία επικρατεί και στα Ιωάννινα, όπου 82 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. Οι αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς προχώρησαν σε αποκλεισμό και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Η ντροπή της Μόρια

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προγράμματα μεταφοράς των προσφύγων από τη Μόρια σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζει η προσφυγική οργάνωση Pro Asyl. Με δηλώσεις του πριν τη συνάντηση της καγκελαρίου με προσφυγικές οργανώσεις ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl, Γκύντερ Μπούρκχαρτ χαρακτήρισε τα προσφυγικά hot spot στην Ελλάδα ως «καταυλισμούς της δυστυχίας» και «από ανθρώπινης πλευράς απαράδεκτα». Κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα σε αυτά τα κέντρα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε «πλήρη απόγνωση». Ειδικά η Μόρια έχει μετατραπεί σε μια «παραγκούπολη» με «σκουπίδια βουνό» και «ανθρώπους χωρίς προοπτική».

Σύμφωνα με την Pro Asyl, στη Μόρια βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Πολυάριθμα αιτήματά τους για ανάληψη ευθύνης απορρίφτηκαν από τις γερμανικές αρχές, επειδή η Ελλάδα δεν τήρησε τις προθεσμίες. Για αυτό το λόγο η Γερμανία δεν είναι πλέον αρμόδια για αυτούς τους ανήλικους, επεσήμανε ο κ. Μπούρκχαρτ.

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η Ελλάδα υπέβαλε από τις αρχές του χρόνου ως τις 31 Αυγούστου 1.102 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για πρόσφυγες, ανεξαιρέτως ηλικίας, από τα οποία οι γερμανικές αρχές έχουν εγκρίνει 409. Η Γερμανία έχει δεχτεί αυτό το διάστημα με αυτή τη διαδικασία 531 άτομα από την Ελλάδα. Κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών όλα «λειτουργούν ομαλά».

Ο Ζεεχόφερ την Παρασκευή στην Ελλάδα

Πάντως την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα επισκεφτεί μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Κριστόφ Καστανέρ και τον απερχόμενο Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Τουρκία και την Παρασκευή την Ελλάδα. Στην Άγκυρα θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό ΕΕ-Τουρκίας. Το κεντρικό ζήτημα με τους Έλληνες συνομιλητές τους θα είναι η παροχή διοικητικής υποστήριξης στις διαδικασίες ασύλου.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε