Το απόρρητο έγγραφο του State Department για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

061113_an_rosen_640
Διαβάστε επίσης

Ένα κοινό και φανερό «μυστικό» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφερε στο φως της δημοσιότητας το Wikileaks, δημοσιεύοντας ένα εμπιστευτικός τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα το 2005, σχετικά με τον ανησυχητικά αυξανόμενο αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Στο εν λόγω έγγραφό, ό τότε υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης φαίνεται πως κάνει λόγο για 40 ημερήσιες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά μέσο όρο, ενώ σε συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Αμερικανό πρέσβη, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δυσχεραινουν την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών

«Ο Μολυβιάτης τόνιζε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη τη μέρα για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά το  απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας.

Φαίνεται όμως πως το ζήτημα δεν έκλεισε το 2005, καθώς η wikileaks δημοσίευσε και ένα γράφημα στο οποίο απεικονίζεται η πορεία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο ανά έτος. Χρονιά – ρεκόρ είναι το 2014, με τα τουρκικά αεροσκάφη να έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο 2244 φορές.

 

 

Δείτε το έγγραφο εδώ .

Παλαιότερα άρθρα: