Το ασφαλιστικό φέρνει ξανά την Ελλάδα στο προσκήνιο

ensima-asfalistiko-syntakseis-sintakseis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο με αποτέλεσμα να αποτελέσει τροχοπέδη για τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 25%., τονίζει η βελγική εφημερίδα Der Standaard.

«Εάν οι θεσμοί δεν δώσουν το πράσινο φως, το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα» προειδοποιεί η βελγική εφημερίδα De Standaard σε ανταπόκρισή της που τιτλοφορείται «Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να μεταρρυθμίσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα», όπως μεταδίδει το skai.gr.

«Το ασφαλιστικό φέρνει εκ νέου την Ελλάδα στο προσκήνιο ύστερα από έξι μήνες σχετικής ησυχίας» αναφέρει η Del Standaard. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό, φέρνουν εκ νέου την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωζώνης αναφέρει το euro2day.gr.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, αν και δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνίσει κατά πόσον σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έχει πάντως εξηγήσει γιατί θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή του Ταμείου, το 80% των ελληνικών δημοσίων δαπανών προέρχεται από τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα το ΔΝΤ δεν θεωρεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο, καθότι η συντήρηση των συνταξιοδοτικών ταμείων απορροφά πόρους που ισοδυναμούν με το 10% του προϋπολογισμού. «Εντούτοις τυχόν αλλαγές στο Ασφαλιστικό συνεπάγονται πολιτικό κόστος επειδή πολλές ελληνικές οικογένειες συντηρούνται από μία και μόνον σύνταξη» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Από τις διαρροές του προσχεδίου προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τις υψηλότερες συντάξεις από τα 2.600 ευρώ τον μήνα στα 2.300 ευρώ. Μειώσεις προβλέπονται και για τους δικαιούχους πολλαπλών συντάξεων, οι οποίοι στο εξής δεν θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 ευρώ, έναντι 3.600 που λάμβαναν μέχρι τώρα», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους για το πώς αξιολογούν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το ασφαλιστικό.

Με πληροφορίες από skai.gr και euro2day.gr

Παλαιότερα άρθρα: