Το «ασφαλιστικό χαράτσι» είναι εδώ…

eleu_epagelmaties
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Μαρία-Αρετή Ευαγ. Ζιαζιά

Ένας δύσκολος φορολογικός αγώνας δρόμου ξεκινά από 1/1/2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένας αγώνας δρόμου, του οποίου το τέλος είναι αβέβαιο και μάλλον …καταστροφικό. Τα καθημερινά έσοδα βρίσκονται πια στο ναδίρ σε αντιδιαστολή με τα έξοδα που τρέχουν συνεχώς και αδιαλείπτως.

Μισθωτοί και επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα είναι πολύ υψηλές, αναγκάζοντας τους με αυτό τον τρόπο να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς.

Ραγδαίες θα είναι, δηλαδή, οι αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα τις επόμενες ημέρες εντείνοντας έτσι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνεται και ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του εργαζόμενου και εργοδότη!! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κοσμοσυρροή των επαγγελματιών στην εφορία προκειμένου να «κλείσουν» τα μπλοκάκια και να διαφύγουν της επερχόμενης «φοροκαταιγίδας».

Ενδεικτικά, τη διετία 2015-2016 περίπου 120.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους, δίχως βέβαια να σημειωθεί νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η εν λόγω κατάσταση δεν οδηγεί επουδενί στην ανάπτυξη και πρόοδο που προμήνυαν και εξακολουθούν να υπόσχονται οι πολιτικοί παράγοντες. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, έρχεται το νέο ασφαλιστικό χαράτσι της τάξεως του 20%, το οποίο θα καταβάλλουν εφεξής όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Το εισόδημα δε βάση το οποίο θα υπολογιστεί η εν λόγω εισφορά θα είναι εκείνο της δήλωσης του 2015, του πιο πρόσφατου δηλαδή εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

Η ανωτέρω κατάσταση αδιαμφισβήτητα ενέχει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής, διότι ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μετράνε τις εισοδηματικές τους απώλειες αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις εισφορές τους. Παράλληλα, τα ειδοποιητήρια με τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές του 2017 άρχισαν ήδη να αποστέλλονται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε περισσότερους από 1 εκατ. ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Σύμφωνα με όσα προελέχθησαν και με όσα φέρνει η νέα εγκύκλιος, τα καινούργια στοιχεία οδηγούν στο «ασφαλιστικό απόσπασμα» χιλιάδες επαγγελματίες, κατακερματίζοντας την αγορά και εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη. Τα λουκέτα πλέον θεωρούνται δεδομένα και το μόνο που απομένει είναι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση ώστε να οριστικοποιηθεί και η στάση που θα ακολουθήσουν όσοι θα πληγούν από τις επιβαρύνσεις.

Παλαιότερα άρθρα: