Το bitcoin ως επένδυση – Προκλήσεις και κίνδυνοι

bitcoin-perfecthue
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας* 

Μετά από ένα εντυπωσιακό για τα παγκόσμια χρονικά των επενδύσεων  ράλλυ, το bitcoin από τα 775 $ που κατέγραψε στις αρχές του έτους ,εκτοξεύτηκε στις 24/5  στα 2791 $, ενώ υπερδιπλασίασε τη τιμή του από τις αρχές του ίδιου μήνα πολλαπλασιάζοντας συγχρόνως την αξία του κατά 500 φορές στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (διάγραμμα 1).  Να υπενθυμίσω ότι η  πρώτη επίσημη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο ανταλλακτήριο του Mt.Gox  στις 18/07/2010 στα 0,07 $…

Η αρχική χαμηλή εμπορευσιμότητα  και η   περιορισμένη αποδοχή του ,η άγνοια των τεχνολογικών καινοτομιών  που ενσωματώνει  (blockchain technology και peer-to-peer ανάμεσα σε άλλα), αντικαθίστανται σιγά σιγά  από αυξημένους όγκους συναλλαγών οι οποίοι προέρχονται κυρίως  από κλασσικούς θεσμικούς επενδυτές και συνεχιζόμενη  αποδοχή από μερικούς από τους παγκόσμιους οικονομικούς γίγαντες.  Στις ήδη υπάρχουσες σημαντικές εταιρίες που έχουν αποδεχθεί το bitcoin   ως μέσο συναλλαγών όπως η Microsoft ,η Apple,η  Amazon , η Paypal προστίθενται διαρκώς νέες, ενώ η χρήση του νομιμοποιείται από κράτη, με πιο πρόσφατη τη περίπτωση της δεύτερης πιο  πλούσιας  οικονομίας της Ασίας, την Ιαπωνία!

H εντυπωσιακή αυτή άνοδος που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα με χαρακτηριστικά στοιχεία φούσκας (bubble), καθοδηγούμενη κυρίως από την αγορά της Ασίας, επέτρεψε στους παλαιούς αγοραστές να καρπωθούν τα υπερκέρδη, γεγονός που έστειλε βραχυπρόθεσμα την τιμή του κοντά στα 1700 $. Όμως τα αντανακλαστικά των επενδυτών ήταν άμεσα στέλνοντας το bitcoin γρήγορα πάνω από τα 2200 δολάρια.

Φαίνεται ότι παρά την υψηλή επικινδυνότητα  που συνεχίζει να  παρουσιάζει, το bitcoin έχει έρθει στην ζωή μας για να μείνει! Αξίζει να αναφερθεί ότι από την στιγμή που εμφανίστηκε έχουν ανακοινωθεί μέσω επίσημων δημοσιευμάτων  131   «θάνατοι»  του bitcoin από καθηγητές χρηματοοικονομικών, νομπελίστες και ανθρώπους της αγοράς. Αρκετοί διεθνείς αναλυτές δε, υποστηρίζουν ότι την τρέχουσα άνοδο του bitcoin θα ακολουθήσει μία κατάρρευση παρόμοια με αυτές του 2013 (Απρίλιο και Νοέμβριο). Ωστόσο σήμερα  οι συνθήκες  έχουν αλλάξει, καθώς οι προηγούμενες «εκρηκτικές» περίοδοι του bitcoin είχαν κινητήρια δύναμη τις ΗΠΑ, ενώ πλέον τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει έντονο παγκόσμιο  χαρακτήρα.

Η ανθεκτικότητα του Bitcoin επιβεβαιώνεται  όχι μόνο  από την άνοδο της τιμής του  ,αλλά και από τους ιδιαίτερα αυξημένους όγκους συναλλαγών  (διάγραμμα 2) . Αυτό που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην άνοδο αυτή, περιπλέκοντας ταυτόχρονα  την ερμηνεία της, είναι ότι προέκυψε  μετά από μία σειρά αρνητικών γεγονότων όπως η απόρριψη από την SEC ενός ETF που προτάθηκε από τους Cameron, Tyler και Winklevoss, και τα προβλήματα που προέκυψαν στις συναλλαγές, ιδίως στο ανταλλακτήριο Bitfinex.  Την ίδια στιγμή  παραμένει η  θεσμική αβεβαιότητα που αφορά τον αναμενόμενο ρυθμιστικό /νομοθετικό πλαίσιο και οι συζητήσεις για αυτό   γίνονται όλο και πιο έντονες.

Ποιοί είναι όμως  οι παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη  ισχυρή άνοδο της τιμής του ;

  • Πρώτον, στις 1 Απριλίου η Ιαπωνία νομιμοποίησε τις συναλλαγές με το bitcoin  και αυτό είναι ένα ισχυρό σήμα θετικής εξέλιξης για την  μελλοντική  του πορεία.
  • Η αύξηση που καταγράφεται στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς η παραδοσιακή μέθοδος είναι αργή και ακριβή. Σημαντικό είναι το παράδειγμα της Bluepan, η οποία βοηθάει εργαζόμενους μετανάστες στην Ιαπωνία και στη Ν. Κορέα να στείλουν χρήματα μέσω Bitcoin στις οικογένειές τους στη Κίνα και στις Φιλιππίνες.
  • Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την Νότια  Κορέα , με αποτέλεσμα να  καταγραφούν  συναλλαγές με premium  που άγγιξε το 50% !! .αξίζει να τονισθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν συναλλαγές στην  περιοχή των 4000$ .
  • Η ανακοίνωση της Ulmart, του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή της Ρωσίας, ότι θα αρχίσει να δέχεται το bitcoin ως μέσο συναλλαγής , παρόλο που η Ρωσία είχε πει ότι δεν θα διερευνήσει το θέμα μέχρι το 2018.
  • Οι προσδοκίες ότι το bitcoin θα μπορούσε να αλλάξει τον κώδικα του και να αυξήσει την ταχύτητα στις συναλλαγές όπως έκανε για παράδειγμα το Litecoin, το οποίο αναβάθμισε τον κώδικά του (Segregated Witness, SegWit).
  • Όπως ήδη έχει αναφερθεί μία σειρά από μεγάλες εταιρίες έχουν αποδειχθεί τα κρυπτονομίσματα ως μέσο συναλλαγής, ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός ότι στο πρόσφατο συνέδριο  που πραγματοποιήθηκε  στην Νέα Υόρκη (Consensus  2017, 22-24 Μαΐου) η CEO της Fidelity, Abigail Johnson, ανέπτυξε ένα μελλοντικό σενάριο για το ρόλο του bitcoin και του blockchain.

Φυσικά στους παράγοντες αυτούς πρέπει να προστεθεί η ικανότητα του bitcoin να ενσωματώνει ταχύτατα τις τεχνολογικές ψηφιακές καινοτομίες  στο υπάρχον οικονομικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τους τελευταίους μήνες  νέα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum   και το Ripple λόγω συγκεκριμένων νέων  τεχνολογικών καινοτομιών και συμφωνιών είδαν τις τιμές τους να εκτοξεύονται   και την χρηματιστηριακή τους αξία να πολλαπλασιάζεται.

Ήδη πριν από μερικές ημέρες , το Ethereum  ξεπέρασε  τα 220 $, καταγράφοντας άνοδο 2.000% από την αρχή του έτους, από ένα $ περίπου που καταγράφηκε όταν επισημοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή  του στις 30 Ιουλίου του 2015,  μειώνοντας σημαντικά σε όρους χρηματιστηριακής αξίας την απόσταση από το bitcoin.

Η αποκεντρωμένη φύση του , οι τεχνολογικές καινοτομίες και η σπανιότητα του το έχουν καταστήσει μία εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση σε σχέση με άλλες επενδύσεις όπως είναι ο χρυσός , το πετρέλαιο , οι μετοχές και τα ομόλογα σε όρους  Sharpe ratio.

Όμως η επικινδυνότητα του παραμένει  ιδιαίτερα υψηλή λόγω θεσμικών και τεχνολογικών κινδύνων που προέρχονται από δεκάδες επίδοξους ανταγωνιστές .

Η  πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζει την τιμή του bitcoin δυσχεραίνεται και από ένα ακόμα λόγο :

  • ενώ για τα περισσότερα χρηματιστήρια στον κόσμο ,αλλά και για τις αγορές των ομολόγων ,έχουμε δεδομένα που ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ,η πληροφόρηση μας για το bitcoin ,αλλά και για άλλα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και εκτείνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μία περίοδο μερικών ετών.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι το bitcoin, αλλά κυρίως η τεχνολογία  blockchain που κρύβεται πίσω από αυτό θα αλλάξει καθοριστικά όχι μόνο αυτό που λέμε χρηματοοικονομική καινοτομία, αλλά την μορφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος… φυσικά μαζί με αυτά και την ζωή μας..

 

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ψηφιακή και έχει ήδη ξεκινήσει!

 

Εικόνα2

Διάγραμμα 1

Εικόνα1

Διάγραμμα 2

 

 

 

 

*Ο Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

 

 

Παλαιότερα άρθρα: