Το ΔΝΤ φέρνει τη Γερμανία αντιμέτωπη με τη διαγραφή χρέους

IMF BUILD
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Λίγες ώρες πριν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή το πρόγραμμα που εκβιαζόμενος αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, το BBC έγραφε ότι το ΔΝΤ «επιτίθεται» στη συμφωνία για την Ελλάδα. Σε νέα του έκθεση το Ταμείο αναφέρει ότι δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, το χρέος αναμένεται να υπερβεί το 200% του ΑΕΠ της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η μη-βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία που ψηφίστηκε μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% από το επόμενο έτος. Οι ατνιφάσεις είναι κραυγαλέες.

Το BBC έγραφε ότι η έκθεση του ΔΝΤ θα δημιουργούσε δυσκολία στον Τσίπρα να περάσει τη συμφωνία, κάτι που αποδείχθηκε, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ψήφισε ΟΧΙ, συμπεριέλαβε στην πρωτοβουλία της αναφορά στην εν λόγω έκθεση.

Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι ότι αφού το ΔΝΤ θέτει πλέον ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το γενναίο κούρεμα του χρέους, χώρες όπως η Γερμανία που επέμειναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα πρέπει τώρα εκ των πραγμάτων να δεχθούν την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα το BBC αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη, «αν και πιθανότατα θα ήθελε οι δανειστές του να συμφωνούν μεταξύ τους, πριν του πουν πώς να διαχειριστεί το δικό του μαγαζί».

Παλαιότερα άρθρα: