Το ΔΝΤ μένει, η αξιολόγηση κλείνει (;)

Την επόμενη εβδομάδα η δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ
Διαβάστε επίσης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ από το Βερολίνο ήταν σαφής και άκρως διαφωτιστική αναφορικά με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Επί της ουσίας, τι αλλάζει; Τίποτα! Το Ταμείο παραμένει στο πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι θέλουν το Ταμείο και δεν μπορούν να περάσουν αλλαγή του καθεστώτος της συμφωνίας από τα εθνικά τους κοινοβούλια, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ότι και μέτρα θα πρέπει να πάρει και να μην περιμένει πάρα πολλά από τη λύση για το χρέος.

Η κυβέρνηση απώλεσε μιας στρατηγικής σημασίας ευκαιρία να συνταχθεί με το ΔΝΤ, αντί να το βγάλει στη σέντρα. Με επίκληση της θέσης για μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερη μείωση χρέους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αποκτήσει νέα διαπραγματευτική ισχύ, μετά την υποχώρηση των κόκκινων γραμμών της. Πλην όμως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέλεξαν να αναγνώσουν πως το Ταμείο επιδιώκει την πρόκληση πιστωτικού γεγονός τον Ιούλιο, κωλυσιεργώντας στη διαδικασία της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στο εξωτερικό, μιας και όλοι συντείνουν πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα, μάξιμουμ μέχρι τις αρχές Μαΐου, αλλιώς θα μπούμε σε ένα νέο σπιράλ κρίσης.

Στο Βερολίνο συζητούν αυτή την περίοδο πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα, μιας και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί πολλές κρίσεις μαζί. Με το προσφυγικό σε πλήρη εξέλιξη και το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία να έρχεται στο τέλος Ιουνίου, στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων δεν θέλουν ένα παράλληλο ελληνικό δράμα εν τω μέσω του θέρους. Φυσικά, ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο, αν και δεν θέλει να υποταχθεί σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, αν και το σενάριο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Πάντως, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί ζητούν πιστή τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου, κάτι που φανερώνει διαφορετικές αντιλήψεις ως προς το κατά πόσον αυτή τηρείται. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως, παρά την πρόοδο, η Ελλάδα έχει υπαναχωρήσει σε ορισμένα σημεία που ρητά είχε συνομολογήσει, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να νομιμοποιήσει αιτήματα που υπερβαίνουν το πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς, σύμφωνα με την ανάλυση του Μαξίμου, αυτό πάντα συνέβαινε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις εις βάρος της χώρας. Βέβαια, ως προς το ερώτημα, πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποκρούσει συνδυαστικά πυρά, οι απαντήσεις μόνο πειστικές δεν είναι.

Όπως και να έχει, πολύπειροι αξιωματούχοι εκτιμούν πως δεν θα έχουμε τις εξελίξεις του προηγούμενου καλοκαιριού, με τη συναφή δραματοποίηση. Το βασικό σενάριο είναι πως η αξιολόγηση με κάποιον τρόπο θα κλείσει, αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα βασικά μέτωπα που είναι κυρίως το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει πολλές κρίσεις την ίδια στιγμή, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση πρέπει να βρει και μια λύση, η οποία θα περνά από τη Βουλή.

Βέβαια, μην παίξετε και στοίχημα πως θα κλείσει έως τις 22 Απριλίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά, κατά τα φαινόμενα, δεν θα φτάσουμε και στον Ιούνιο. Αν είναι ομαλή η εξέλιξη, φυσικά…

Παλαιότερα άρθρα: