Το ΕΚ απαλλάσσει τον Snowden από ποινικές κατηγορίες

Snowden
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη, την άρση τω ποινικών διώξεων εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν, του Αμερικανού που διέρρευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Σε μια εξαιρετικά κλειστή ψηφοφορία, οι βουλευτές της ΕΕ αποφάσισαν να του παράσχουν προστασία ως «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια κίνηση που εορτάστηκε ως «μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά» από τον κ Σνόουντεν που βρίσκεται στη Ρωσία.

O κατηγορούμενος για διαρροή πληροφοριών Σνόουντεν αναγκάστηκε να φύγει για τη Ρωσία, αφότου αποκάλυψε τη μαζική παρακολούθηση που γινόταν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, η τελική απόφαση κρίθηκε από μόλις τέσσερις βουλευτές, καθώς 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης των ποινικών διώξεων κατά του Σνόουντεν και 281 κατά αυτής..

Αν και σημαντική, η απόφαση δεν πρόκειται να έχει κάποια άμεση επίπτωση ως προς την αδυναμία του Σνόουντεν να αποχωρήσει από τη Ρωσία, όπου ζει σε άγνωστη τοποθεσία επί του παρόντος.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα κράτη μέλη να «διαγράψουν οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν, να του χορηγήσουν προστασία και, κατά συνέπεια, να εμποδίσουν την έκδοση, ή την παράδοση από τρίτους, ως αναγνώριση της κατάστασής του και του χαρακτηρισμού του ως διεθνή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η ψηφοφορία είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αποτελεί παράλληλα και ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της υπόθεσης Σνόουντεν. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών επί του ζητήματος της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγές
Independent
Reuters

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε